7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Calitatea aerului și poluarea, strâns legate de apariția afecțiunii Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au găsit o legătură între poluarea aerului legată de trafic și un risc crescut de demență legată de vârstă, inclusiv boala Alzheimer. Studiul lor, bazat pe rozătoare, confirmă dovezile epidemiologice anterioare care arată această asociere.

Numărul celor afectați de Alzheimer se va tripla până în 2050

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței legate de vârstă și a șasea cauză principală de deces în Statele Unite. Peste 5 milioane de americani trăiesc în prezent cu boala Alzheimer – un număr care se așteaptă să se tripleze până în 2050, pe măsură ce populația îmbătrânește. Costurile asistenței medicale pentru acești pacienți vor crește de la 305 miliarde de dolari în 2020 la 1,1 trilioane de dolari până în 2050, arată estimările.

Toxicologa UC Davis, Pamela Lein, autor principal al studiului publicat recent în Environmental Health Perspectives, a declarat că descoperirile subliniază nevoia urgentă de a identifica factorii care contribuie la apariția și progresia bolii Alzheimer.

Lein a lucrat cu omul de știință atmosferică UC Davis Anthony Wexler și autoarea Kelley Patten, în timp ce era studentă la doctorat în grupul absolvent al UC Davis pentru farmacologie și toxicologie. Scopul studiului a fost dezvoltarea unei noi abordări al impactului poluării atmosferice.

Poluarea și efectul ei direct asupra creierului

Cercetătorii au amenajat un vivariu pentru rozătoare în apropierea unui tunel de trafic din nordul Californiei, astfel încât să poată imita, cât mai aproape posibil, ceea ce ar putea experimenta oamenii din cauza poluării aerului legate de trafic.

Această abordare a fost o modalitate creativă de a ajunge la întrebarea ce impact are poluarea aerului asupra creierului în absența unor factori confuzi, cum ar fi influențele socio-economice, dieta etc.”, a spus Lein. ”Este important să știm dacă traiul aproape de aceste drumuri prezintă un risc semnificativ pentru creierul uman pe măsură ce îmbătrânește”.

Timp de 14 luni, cercetătorii au expus șobolani masculi și femele la aer filtrat sau aer poluat extras din tunel. Subiecții au fost împărțiți în două grupuri: șobolani de tip sălbatic și cei care exprimă gene cu risc de boală Alzheimer care sunt relevante pentru oameni.

Studiile arată că poluarea reprezintă un risc pentru boala Alzheimer

Testarea a fost efectuată la animale în vârstă de 3, 6, 10 și 15 luni folosind imagistica hiperspectrală, testarea comportamentală și măsuri neuropatologice pentru a cuantifica expresia caracteristicilor bolii Alzheimer.

Am văzut că poluarea atmosferică legată de trafic a accelerat caracteristicile bolii Alzheimer nu numai la animalele care exprimă gena de risc (pe care am anticipat-o), ci și la șobolanii de tip sălbatic”, a spus Lein. ”Nu am anticipat asta. Marea descoperire interesantă este că poluarea aerului legată de trafic este un factor de risc pentru boala Alzheimer cu debut tardiv. Acest lucru este important deoarece poluarea este peste tot și ar putea explica numărul crescut de persoane afectate de Alzheimer din întreaga lume”.

Ceea ce rămâne neclar este ce componentă a acestei poluări este predominant responsabilă de efectele asupra creierului. În poluarea aerului legată de trafic există gaze, particule, praf de drum, uzura anvelopelor, vibrații și zgomot.

Urmatorul set de studii este de a incerca sa distruga componente specifice ale poluarii atmosferice legate de trafic care conduc aceste trasaturi ale bolii Alzheimer, a spus Lein. „Sau amestecul colectiv este cel care provoacă pagubele?”

Particulele fine (PM 2,5) din aerul poluat la locul studiului au fost sub limitele de reglementare federale, dar particulele ultrafine, care nu sunt reglementate, au fost detectate în creierul animalelor expuse.

Poluarea atmosferică accelerează progresia bolii

Agenția pentru Protecția Mediului reglementează doar până la nivelul PM 2.5, dar cea mai mare parte a acestei poluări atmosferice legate de trafic sunt particule ultrafine”, a spus Lein. Aceste studii ofera stimulente pentru reevaluarea standardelor actuale de reglementare si sugereaza ca cele actuale nu sunt de protectie a creierului imbatranit.

Studiul arată că poluarea atmosferică legată de trafic are impact dublu, scăzând timpul de apariție a caracteristicilor bolii Alzheimer și accelerând progresia bolii. În timp ce factorii personali pot modifica riscul pentru boala Alzheimer (exerciții fizice, fumat, dietă), oamenii sunt adesea nepăsători în ceea ce privește respectarea unui plan de diminuare a factorilor de risc.

Un studiu anterior demonstrează legătura între poluare, dezvoltarea creierului și autism

Acest studiu este unul dintre cele patru lucrări publicate până acum de pe site-ul cercetării. Un studiu anterior, publicat în Translational Psychiatry, s-a concentrat asupra creierului în curs de dezvoltare și a găsit o legătură între poluarea aerului legată de trafic și un risc crescut de modificări în dezvoltarea creierului relevante pentru tulburările neurodezvoltării, cum ar fi autismul.

Alți co-autori ai studiului includ: Kelley T. Patten și Anthony Valenzuela, UC Davis School of Veterinary Medicine; Anthony S. Wexler, Christopher Wallis și Keith J. Bein, Centrul de cercetare a calității aerului UC Davis; Elizabeth Berg, Facultatea de Medicină UC Davis; si Jill Silverman, UC Davis MIND Institute si Facultatea de Medicina.

Studiul a fost susținut de National Institutes of Health.

Latest news
știri