21.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Record de temperatură: 39.4 de grade Celsius în mijlocul lunii iunie

Recordul de temperatură a fost înregistrat în Beijing, în timp ce China se confruntă cu condiții meteorologice extreme și schimbări climatice accentuate

Temperaturile extrem de ridicate au fost înregistrate vineri în Beijing, când termometrele au atins 39.4 de grade Celsius, depășind astfel recordul anterior pentru mijlocul lunii iunie.

Această situație vine în contextul în care o mare parte a țării se confruntă cu un val de căldură, conform informațiilor furnizate de Mediafax.

China este obișnuită cu temperaturi ridicate în timpul verii, în special în regiunile vestice aride și în sudul țării. Cu toate acestea, oamenii de știință atrag atenția că în ultimele luni China a experimentat condiții meteorologice extreme și temperaturi neobișnuite la nivel local, accentuate de schimbările climatice.

Recordul precedent pentru mijlocul lunii iunie, de 39.1 grade Celsius, datează din 13 iunie 2000, conform unei declarații făcute pe rețeaua de socializare Weibo

Anunțul vine în timp ce Beijing-ul se află sub avertizare portocalie pentru caniculă, reprezentând al doilea cel mai înalt nivel de alertă din China, iar o parte a provinciei învecinate Hebei se află sub avertizare roșie.

În capitala chineză, temperatura asfaltului a depășit local 50 de grade Celsius, ceea ce poate duce la deteriorarea drumurilor și chiar la explozia anvelopelor, conform avertismentelor emise de un meteorolog citat de agenția de presă Xinhua.

Anul trecut, China a cunoscut cel mai călduros august din istoria înregistrărilor, începând din 1961, după săptămâni de caniculă fără precedent

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că perioada cuprinsă între 2023 și 2027 va fi aproape sigur cea mai călduroasă înregistrată vreodată pe Pământ, din cauza combinării efectului gazelor cu efect de seră și a fenomenului meteorologic El Nino.

spot_img
Latest news
știri