14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Garda Forestieră Națională a confiscat 13.500 mc de material lemnos de la un operator din județul Suceava

Operatorul din Suceava s-a folosit de o breșă existentă în SUMAL 2.0

Fondul Mondial pentru Natură din România a anunțat că a doua breșă privind fraudarea provenienței legale a lemnului a ieșit la iveală săptămâna trecută, când Garda Forestieră Națională a confiscat 13.500 mc de material lemnos de la un operator din județul Suceava.

WWF România: ”Cazul din Suceava demonstrează cum un operator român s-a folosit, timp de doi ani, de documente fictive emise de țări din cadrul Uniunii Europene pentru a spăla lemn cu proveniență incertă ce ar fi încăput în aproximativ 270 de tiruri cu remorcă”

Operatorul din Suceava s-a folosit de o breșă existentă în SUMAL 2.0, potrivit căreia lemnul achiziționat dintr-o țară membră a Uniunii Europene nu trebuie înregistrat în SUMAL decât atunci când intră în depozitul cumpărătorului, iar camioanele care îl transportă circulă în România pe baza unei simple facturi emise de vânzător.

Transporturile nu au existat însă și în realitate. În schimb, operatorul a înregistrat în acte lemnul pe care îl avea deja în depozit, obținut pe căi ilegale”, au transmis membrii Fondului Mondial pentru Natură din România.

SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe inteligență artificială

În cursul lunii aprilie, Ministerul Mediului a anunțat că va achiziționa servicii de analiză în timp real bazate pe inteligență artificială pentru fiecare transport înregistrat.

Ministrul Mircea Fechet a venit cu detalii referitoare la dezvoltarea versiunii SUMAL 3.0, care va include tehnologii avansate precum hărți satelitare și LiDAR pentru a elimina vulnerabilitățile actuale.

În legătură cu vulnerabilităţile care astăzi există, dar şi pentru că ne pregătim să supraveghem pădurea cu tehnologii avansate – hărţi satelitare, camere de supraveghere video şi tehnologia LiDAR – am decis, alături de colegii de la STS, să începem dezvoltarea versiunii SUMAL 3.0. Ne dorim ca SUMAL 3.0 să elimine orice vulnerabilitate constatată şi să pregătească aplicaţia pentru viitoarele tehnologii inovative şi noile cerinţe operaţionale”, declara, la acel moment, ministrul Mircea Fechet.

spot_img
Latest news
știri