Ministrul Mircea Fechet a anunțat că ieri, 18 iunie, a condus delegația României la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, alături secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu.
”Biodiversitatea şi protecţia naturii sunt priorităţi cheie pentru România, o țară care găzduiește valori naturale excepționale. Acesta este motivul pentru care ne-am angajat constant în elaborarea Regulamentului pentru Restaurarea Naturii. Textul final reflectă într-o mare măsură specificul nostru național”, se arată în comunicatul publicat pe contul de Facebook.
Pe agenda reuniunii se află mai multe deliberări legislative privind:
- Directiva privind monitorizarea solului;
- Directiva de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile;
- Directiva privind justificarea și comunicarea afirmațiilor explicite legate de mediu.
”România apreciază modul în care se urmărește evaluarea stării de sănătate a solului, prin stabilirea unor valori țintă ale parametrilor de sol și a unor valori de declanșare a acțiunilor necesare, în funcție de condițiile locale de mediu și de utilizare a terenurilor. În cazul siturilor contaminate, scopul măsurilor de remediere este de a elimina riscurile pentru sănătatea umană și pentru mediu, indiferent de data la care s-a produs contaminarea. Astfel, apreciem posibilitatea oferită statelor membre de a decide modul de abordare a siturilor contaminate istoric sau recent. Totodată, este esențial să continuăm să prioritizăm acțiunile legate de îmbunătățirea sănătății solurilor și să lucrăm împreună pentru a aborda provocările cu care se confruntă solurile, în condițiile climatice actuale și viitoare”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.
Mircea Fechet la Consiliul de Mediu: discuții despre combaterea poluării cu plastic și alte priorități de mediu
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat în luna octombrie a anului trecut la reuniunea Consiliului de Mediu din Luxemburg.
Discuțiile au vizat combaterea poluării cu plastic și lansarea Sistemului Garanție-Returnare.
Fechet a subliniat provocările majore prezentate de produsele din plastic și necesitatea de a găsi soluții eficiente pentru eliminarea, restricționarea sau înlocuirea acestora.