16.6 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Secretarul general al ONU cere înființarea unui organism care să monitorizeze inteligența artificială

Inteligența artificială dă bătăi de cap din ce în ce mai mari. Acesta este motivul pentru care Antonio Gutierrez a cerut înființarea unui nou organism sub egida ONU. Asta pentru a preveni folosirea rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială. Pentru că acestea ar putea provoca foarte mult rău umanității, spune secretarul general.

ONU se teme că inteligența artificială ar putea fi folosită în scopuri teroriste. Ceea ce ar putea provoca „daune psihologice profunde”. Și a mai spus că atacurile cibernetice activate de AI vizează deja operațiunile umanitare și de menținere a păcii ale ONU. „Utilizarea rău intenționată a sistemelor AI în scopuri teroriste, criminale sau de stat ar putea provoca foarte mult rău. Distrugere și traume larg răspândite și daune psihologice profunde la o scară de neimaginat”. A declarat secretarul general al ONU. El a mai spus că inteligența artificială generativă ar putea fi un moment definitoriu pentru dezinformare.

Inteligența artificială nu cunoaște granițe

Și discursul instigator la ură la care se adaugă o „nouă dimensiune” a manipulării comportamentului uman. Acesta este motivul pentru care a cerut crearea unei noi entități ONU. „Obiectivul general al acestui organism ar fi acela de a sprijini țările să maximizeze beneficiile Inteligența Artificială. Să atenueze riscurile existente și potențiale. Și să stabilească și să administreze mecanisme de monitorizare și guvernare convenite la nivel internațional”. A mai spus Gutierrez. Regatul Unit a prezidat sesiunea. Iar secretarul său de externe, James Cleverly, a deschis procedurile cu un apel pentru guvernarea globală a Inteligenței Artificiale. „Trebuie urgent să modelăm guvernanța globală a tehnologiilor transformatoare. Deoarece AI nu cunoaște granițe”, a spus Cleverly.

Nicio țară nu va rămâne neatinsă de IA

„Nici o țară nu va fi neatinsă de IA. Așa că trebuie să implicăm și să angajăm cea mai largă coaliție de actori internaționali din toate sectoarele.” Marea Britanie a convocat un summit global privind siguranța legat de Inteligența Artificială, în toamnă. Iar președintele grupului de lucru a declarat că sistemele actuale de AI necesită încă investigații suplimentare. „Nu înțelegem pe deplin de ce și cum funcționează”, a spus Ian Hogarth. Vorbind la un eveniment Hogarth a spus că AI ar putea fi, de asemenea, o forță spre bine. „Vom obține oameni de știință AI care îi vor completa pe oamenii de știință umani. Și vor accelera ritmul noilor descoperiri în știință și tehnologie”, a mai spus el.

spot_img
Latest news
știri