18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Strategia națională de adaptare la schimbările climatice, aproape de adoptare

Schimbările climatice sunt o preocupare și pentru România. Ministrul, Mircea Fechet, spune că strategia de adaptare la aceste schimbări de mediu este aproape de adoptare.

Mircea Fechet, ministrul mediului, spune că strategia României pentru adaptarea la schimbările climatice este aproape gata. Asta în contextul în care se lucrează și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Sunt deja mai multe măsuri pe care ministerul le-a implementat pentru a proteja mediu. „România a implementat un sistem informatic integrat de urmărire a trasabilităţii lemnului. Acesta îmbunătăţeşte transparenţa lanţului de aprovizionare şi descurajează exploatarea forestieră ilegală. Am adoptat Strategia pentru tranziţia României spre economia circulară 2020-2030. Aceasta poate contribui la creşterea economiei noastre, păstrând în acelaşi timp resursele naturale. În prezent, lucrăm la actualizarea Planului Naţional pentru Energie şi Climă.

Se lucrează și la eliminarea gazelor cu efect de seră

Împreună cu elaborarea „strategiei pe termen lung a României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”. A explicat ministrul, care se află în aceste zile la New York la Forumul privind Dezvoltarea Durabilă. De altfel, demnitarul a spus că va încerca conectarea autorităților locale cu societatea civilă pentru un mediu sănătos. Mai ales atunci când vine vorba despre acțiuni pentru mediu. „Strategia noastră naţională de dezvoltare durabilă este o strategie orientată către cetăţeni. Și defineşte cadrul naţional al României pentru implementarea Agendei 2030. În plus, Planul naţional de acţiune facilitează cooperarea interinstituţională şi asigură coeziunea politicii. În acest proces, vom continua să conectăm autorităţile locale pentru a asigura coerenţă. Pentru a implica societatea civilă, companiile, mediul academic şi alte părţi interesate relevante în proces.

Societatea civilă și autoritățile locale ar trebui să colaboreze pentru un mediu sănătos

Succesul realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) depinde în primul rând de implicarea tuturor actorilor relevanţi ai societăţii. Realizarea ODD de mediu, va contribui semnificativ la realizarea tuturor obiectivelor din ţara noastră. Dar şi la nivel global”, a explicat Mircea Fechet. Acesta a mai subliniat că în acest moment Guvernul este implicat în a implementa PNRR și legat de capitolul mediu. Mai ales că Planul vizează reforme în diferite sectoare de mediu, gestionarea resurselor de apă. Dar și colectarea separată a deșeurilor precum și economia circular.


spot_img
Latest news
știri