De cel puțin opt zile, temperatura din Marea Adriatică, între Romagna și Marche, în Italia, se apropie sau depășește constant 30 de grade, scrie G4 Media.
Practic, apa mării este cu mai mult de două grade peste, anunță presa din peninsulă.
Efectul ”wave of heat” a lovit Italia și sud-estul Europei, încălzind rapid apa
Acesta este efectul ”wave of heat” care a lovit Italia și sud-estul Europei, care încălzește rapid și suprafața Mediteranei.
Temperaturile extreme afectează inclusiv plajele de pe Riviera și coasta balcanică de vizavi, zona Croației, Muntenegrului și Albaniei.
Această zonă este în general puțin adâncă și, prin urmare, mai supusă schimbărilor bruște de temperatură, mai scrie sursa citată.
”Ne confruntăm cu un val de căldură marină, în Adriatica și nu numai”
”Problema nu este atât de mult vârfurl de temperaturp, cât durata lui. Miercuri, baliza de pe coasta Cesenatico a atins 30.3 grade, în timp ce recordul este stabilit de Goro cu 30.6 grade”, spune Simona Simoncelli de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie.
Oceanele lumii se confruntă cu ”amenințare triplă” de căldură extremă, pierderi de oxigen și acidificare
Un studiu publicat în luna iunie de The Guardian arată că oceanele lumii se confruntă cu o ”amenințare triplă” – încălzirea extremă, pierderile de oxigen și acidificarea.
Cea din urmă este cauzată de activitățile umane precum arderea combustibililor fosili și defrișările.
Aceste condiții afectează în special o cincime din suprafața oceanică, fiind de trei ori mai frecvente și de șase ori mai intense decât în anii 1960.
Studiul publicat în AGU Advances evidențiază că evenimentele extreme vor continua să perturbe ecosistemele marine și pescuitul global.
Zonele tropicale și Pacificul de Nord sunt cele mai afectate. Excesul de CO2 crește aciditatea apei, afectând negativ viața marină.