8.8 C
București
miercuri, 23 octombrie, 2024

Studiu: Caii sunt mult mai inteligenți decât se credea anterior

Caii pot schimba strategii și lua decizii complexe, demonstrând capacitatea de a gândi și planifica, în ciuda cortexului pre-frontal subdezvoltat

Potrivit unui nou studiu, caii sunt mult mai inteligenţi decât se credea anterior, relatează DPA/PA Media, citat de Digi 24.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când li se refuza răsplata pentru nerespectarea regulilor jocului, caii erau capabili să schimbe instantaneu strategiile pentru a obţine mai multe recompense.

Comportamentul demonstrează că aceste animale sunt capabile să gândească şi să planifice – o calitate despre care se credea anterior că le depăşeşte capacităţile, au declarat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Nottingham Trent (NTU) din Marea Britanie.

Caii au capacitatea de a-şi forma un model intern al lumii înconjurătoare pentru a lua decizii şi a face predicţii

Prin urmare, oamenii de știință au transmis că rezultatele, publicate în jurnalul ştiinţific Applied Animal Behaviour Science, sugerează că aceste animale deţin capacitatea de a-şi forma un model intern al lumii înconjurătoare pentru a lua decizii şi a face predicţii, o tehnică cunoscută sub numele de învăţare bazată pe modele.

Anterior, se credea că învăţarea bazată pe modele era prea complexă pentru cai, aceştia având un cortex pre-frontal – o parte a creierului asociată cu gândirea strategică – subdezvoltat.

Conform rezultatelor, caii ”foloseasc o altă zonă a creierului pentru a obţine un rezultat similar”, spun cercetătorii.

spot_img
Latest news
știri