7.4 C
București
joi, 28 noiembrie, 2024

De ce s-a rupt, de fapt, drumul către vârful Moldoveanu de pe Valea Rea. Imaginile pe care nu le vei vedea la televizor | VIDEO

Nu, nu a fost o întâmplare că drumul s-a rupt pe Valea Rea. În spatele viiturii care a provocat izolarea a zeci de turiști se află, bineînțeles, mâna omului.

O știre a ținut prima pagină a ziarelor în aceste zile. Cea mai ușoară cale de acces către vârful Moldoveanu a devenit impracticabilă. Drumul ce urcă până la Stâna lui Burnei, paralel cu Valea Rea, a fost rupt în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Anunțul a fost făcut pe 18 august de Salvamont Argeș, care i-a îndemnat pe turiști să renunțe la orice planuri de a urca pe cel mai înalt vârf al României dinspre sud. Problema mai mare a fost că zeci de persoane și mașinile acestora au rămas în amonte de locul în care drumul s-a rupt. Drept urmare, autoritățile au desfășurat o intervenție „maraton“ pentru recuperarea turiștilor.

Abia la finalul zilei de duminică, cei 76 de turiști izolați cursul superior al Văii Rele au fost coborâți în siguranță. Intervenția a fost una spectaculoasă și s-a folosit inclusiv eliopterul SMURD.

De ce s-a rupt, de fapt, drumul de pe Valea Rea, care ducea spre vârful Moldoveanu

Drumul s-a rupt la 13 km. în aval de Stâna lui Burnei. Valea Rea are un bazin hidrografic extins și aduce un aport însemnat de apă râulul Râdul Doamnei.

Deși zona pare a fi împădurită și de o frumusețe rară, realitatea este destul de crudă. Pe văile secundare, acolo unde mașinile turiștilor nu au acces, codrii sunt efectiv rași.

Sursă – Google Maps / Prelucrare – Știrea Verde

După cum se poate vedea, există defrișări (de la stânga la dreapta) pe Muntele Nisipuri, pe valea Bândei și pe valea Zârnei. Ca o aducere aminte, în pădurea din Muntele Nisipuri și-au avut refugiul, în anii 1950, haiducii Muscelului, conduși de Toma Arnăuțoiu.

Având în vedere imaginea de mai sus, cauzele viiturii sunt destul de clare. Acestea au fost întărite, într-o postare pe Facebook, și de către Gabriel Păun, președintele Agent Green. El a publicat imagini din dronă cu munții rămași golași.

„Viitură în Făgăraș pe Valea Rea și turiști blocați? De ce? Pentru că pădurea arată bine când ești la sol și dispare din altă perspectivă. De exemplu când te uiți la ea dinspre cer“, a scris Gabriel Păun.

spot_img
Latest news
știri