21.1 C
București
marți, 19 august, 2025

Un erbicid prezent în alimente crește riscul bolilor de ficat

Cercetările sugerează că expunerea constantă la această substanță chimică poate contribui la boli hepatice severe, inclusiv steatohepatita non-alcoolică

Cercetările arată o legătură puternică între glifosat (prezent în Roundup și alte erbicide) și boli grave ale ficatului.

Un studiu a asociat expunerea la glifosat cu cele mai severe cazuri de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

Glifosatul crește riscul formelor avansate de boală hepatică

Cercetătorii au analizat probe de urină de la 93 de persoane și au descoperit că cei cu o formă mai avansată de NAFLD, cunoscută sub numele de steatohepatită non-alcoolică (NASH), aveau niveluri semnificativ mai ridicate de reziduuri de glifosat.

Această asociere a fost valabilă indiferent de factori precum vârsta, indicele de masă corporală, etnia sau afecțiuni precum diabetul.

Prin urmare, sugerează că expunerea la glifosat ar putea fi un factor de afectare a ficatului anterior neglijat.

Rezultatele completează cercetările anterioare pe animale, care au legat glifosatul de patologia hepatică, și ridică întrebări cu privire la prezența tot mai mare a acestui erbicid în alimentație.

Dieta organică ar putea îmbunătăți sănătatea ficatului

Având în vedere că utilizarea glifosatului a crescut în ultimele 25 de ani – oglindind creșterea cazurilor de NAFLD – cercetătorii explorează acum dacă trecerea la o dietă organică ar putea reduce nivelurile de glifosat și, potențial, să îmbunătățească sănătatea ficatului.

Deși acest studiu nu stabilește o cauzalitate, el subliniază necesitatea urgentă de cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care expunerea zilnică la chimicale poate afecta sănătatea publică la scară largă.

Latest news
știri