Pădurile cele mai expuse riscului de dispariţie din cauza secetei se află în bazinul mediteranean, în sudul Australiei, în nord-vestul Amazonului şi în Statele Unite.
Este concluzia unui studiu condus de Centrul de Cercetare Ecologică şi Aplicaţii Forestiere (CREAF).
La acest studiu a participat Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB), informează agenţia EFE, preluată de Adevărul.
Obiectivul studiului a fost acela de a detecta pădurile cele mai vulnerabile la lipsa apei
Principala noutate a noii metode constă în faptul că evaluează pădurea ca pe un întreg ecosistem, un ansamblu de organisme care răspund diferit la condiţiile externe, ceea ce permite prezicerea la o scară mult mai mare a impactului schimbărilor climatice asupra pădurilor din întreaga lume.
Ținând cont de aceste informații, cercetătorii au luat în considerare date fiziologice privind strategiile folosite de mii de specii pentru a depăşi lipsa apei, date evolutive şi filogenetice privind modul în care a evoluat adaptarea la secetă, precum şi date privind solul şi clima din fiecare biom din lume.
Există anumiți arbori care au început să se adapteze la secetă
Potrivit cercetătorului, ”datele fiziologice specifice fiecărei specii ne spun că mulţi arbori mediteraneeni sunt foarte bine adaptaţi la secetă. Chiar şi aşa, modelul sugerează că aceste păduri au un risc foarte mare de dispariţie din cauza secetei”, deoarece speciile foarte sensibile la secetă coexistă cu episoade tot mai recurente şi mai lungi de lipsă de apă.
Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra pădurilor din întreaga lume
Creșterea temperaturilor globale poate duce la fenomene precum incendiile de pădure, care pun în pericol ecosistemele forestiere;
Cantitatea și distribuția ploilor afectează arborii și animalele sălbatice, amenințând biodiversitatea;
Creșterea nivelului mărilor: În zonele de coastă, creșterea nivelului mărilor poate duce la inundații;
Declinul resurselor de apă dulce: Schimbările climatice pot afecta disponibilitatea resurselor de apă dulce. Acest fapt este critic pentru păduri, în special în timpul perioadelor de secetă;
Incendiile forestiere: Temperaturile ridicate sporesc riscul incendiilor de pădure, distrugând păduri și eliberând cantități semnificative de carbon în atmosferă.