19.6 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

Descoperire în premieră: o pasăre întâlnită extrem de rar în Europa a fost observată în România

Pasărea este originară din America

O pasăre americană întâlnită extrem de rar în Europa, sturzul cu creastă galbenă, a fost văzută de reprezentanţii unei asociaţii pentru protecţia naturii pe Grindul Chituc.

Este pentru prima dată când această specie de pasăre este observată în România

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus informează că sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibăreşte în pădurile de foioase din Statele Unite şi Canada şi iernează în pădurile tropicale şi subtropicale din Caraibe, Mexic şi America Centrală.

Acestă specie este observată extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observaţii provenind din Insulele Azore şi Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei, spun reprezentanţii asociaţiei.

Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european”, au explicat reprezentanții asociației, potrivit Radio Europa FM.

Specia este întâlnită deosebit de rar

Sturzul cu creastă galbenă este o pasăre mică, cu o înfățișare discretă, având o penele maronii și abdomenul alb.

Numele său provine de la creasta aurie sau portocalie strălucitoare pe care o poartă.

Această pasăre, extrem de rar întâlnită, își găsește adăpost în principal în pădurile umede și mlăștinoase, preferând locurile cu un covor dens de frunze pe sol.

Cuibărește în apropierea solului, în zone cu vegetație bogată.

Latest news
știri