6.3 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Un „cimitir de corali“ a fost observat în nordul Marii Bariere, după ce căldura extremă și cicloanele au lovit regiunea | FOTO

Efectele încălzirii globale au determinat o deteriorare semnificativă a Marii Bariere de Corali.

Căldura extremă, cicloanele și inundațiile au determinat deteriorarea Marii Bariere de Corali. În nordul acesteia au fost înregistrate „pierderi substanțiale” și a apărut un așa-numit „cimitir de corali“, potrivit The Guardian.

Anterior a fost sesizat cel mai răspândit eveniment de albire a coralilor din lume.

Institutul Australian de Științe Marine a declarat că o zonă din jurul insulei Cooktown și insula Șopârlei a pierdut mai mult de o treime din corali tari vii. Este cea mai mare scădere anuală din ultimele 4 decenii. Potrivit cercetătorului Mike Emslie, liderul programului de monitorizare pe termen lung al Aims, în largul insulei Șopârlei s-a format un „cimitir de corali”, iar reciful Linnet este unul dintre cele mai afectate.

„Probabil cel mai rău impact pe care l-am văzut în ultimii 30 de ani. Am văzut colonii de corali morți. Din câte se putea vedea, erau corali acoperiți de alge”, a zis el.

12 recife au înregistrat o scădere a acoperirii de corali între 11% și 72%.

Un „cimitir de corali“ a fost observat în nordul Marii Bariere

Rezultatele sunt prima evaluare oficială a impactului evenimentului de albire în masă a coralilor din vara trecută. Stresul termic a albit peste 70% din coralii planetei, afectând recifele din peste 70 de țări.

Albirea în masă a coralilor este cauzată de creșterea temperaturii oceanelor, determinată în principal de arderea combustibililor fosili.

Emslie a spus că cea mai mare parte a coralilor a murit din cauza stresul termic cauzat de schimbările climatice. Au existat însă și impacturi de la două cicloane de vară și inundații care au dus apă dulce în apele recifului.

Richard Leck, șeful Oceanelor la World Wide Fund for Nature-Australia, a declarat că rezultatele au arătat că „cele mai mari temeri ale noastre de la evenimentul de albire a coralilor din acest an se întâmplă”.

„Marea Barieră de Corali se poate reface, dar există limite ale rezistenței sale”, a spus Leck.

„Ne apropiem cu pași repezi de un punct limită. Australia trebuie să se angajeze să respecte un obiectiv federal de reducere a emisiilor de cel puțin 90% sub nivelul din 2005 până în 2035, să nu mai aprobe noi proiecte de combustibili fosili și să sprijine eforturile la nivel mondial pentru un tratat global de eliminare treptată a tuturor combustibililor fosili”, a mai precizat el.

spot_img
Latest news
știri