14.4 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Inundații catastrofale, recorduri meteorologice și alertă de incendii în Australia

Ciclonul Tropical Jasper paralizează nord-estul Australiei, generând inundații istorice și amenințând cu recorduri meteorologice, în timp ce sud-estul se confruntă cu riscul incendiilor de vegetație în condiții de caniculă extremă

Inundaţiile provocate de ploile abundente în urma ciclonului tropical Jasper au izolat luni mai multe oraşe populare printre turiştii din nord-estul Australiei, relatează Reuters şi BBC, citate de Observator.news.

Inundaţiile bruşte care s-au produs după ploi record în nordul statului Queensland din Australia au dus la evacuarea unui oraş întreg şi la blocarea unor persoane pe acoperişul unui spital

Mii de persoane au fost evacuate, iar multe altele au rămas blocate, în fața a ceea ce autoritățile consideră a fi cele mai grave inundații din istoria regiunii australiene.

În cursul weekend-ului, ciclonul Jasper a adus cantități imense de precipitații în nordul îndepărtat al statului Queensland, echivalente cu cele care cad în câteva luni, determinând pe unii să-și părăsească locuințele și să se refugieze pe acoperișuri pentru a scăpa de creșterea rapidă a apelor.

În Cairns, orașul care servește ca poartă de acces spre Marea Barieră de Corali și în care locuiesc peste 150.000 de persoane, s-au înregistrat 600 de litri de ploaie pe metru pătrat în doar 40 de ore.

Aceasta depășește de peste trei ori media lunii decembrie, care este de 182 de litri.

Nivelul apei a crescut rapid la 2 metri în multe zone ale orașului.

Meteorologii au anticipat mai multe ploi, deoarece este probabil ca Jasper să persiste în unele regiuni, cu așteptarea de a primi 300 de litri de ploaie în decurs de șase ore.

Autoritățile australiene au emis avertismente de inundaţii majore, râurile urmând să doboare recorduri care datează din 1977

Australia se confruntă în prezent cu fenomenul meteorologic El Nino, care poate provoca fenomene extreme, de la incendii de vegetaţie la cicloane tropicale şi secete prelungite.

În timp ce nord-estul se luptă cu inundaţiile, sud-estul Australiei este în alertă de incendii de vegetaţie, cu temperaturi care se aşteaptă să depăşească 40 de grade Celsius, marţi în unele suburbii din Sydney.

spot_img
Latest news
știri