China a anunțat că a finalizat așa-numitul Marele Zid Verde. Acesta este, de fapt, o uriașă centură verde de blocare a nisipului. Structura măsoară 3.046 de kilometri și se află în deșertul Taklamakan, potrivit IFL Science.
Proiectul a implicat plantarea a mai multor specii de arbori, precum salcia roșie și saxaulul. Aceșia au rolul să acționeze ca un fel de zid ecologic de securitate care să oprească furtunile de nisip. De asemenea este parte a Programului Forestier pentru Trei Norduri din China, o inițiativă masivă de a opri extinderea deșertului Gobi și a altor zone aride prin reîmpădurire. Proiectul a fost lansat în 1978 și este programat să fie finalizat până în 2050. La final, acesta ar putea fi cel mai mare proiect ecologic din lume. Numărul total de copaci care vor fi plantați se ridică la 100 de miliarde.
Critici pentru Marele Zid Verde
În ciuda anvergurii, proiectul nu este lipsit de critici. Potrivit Royal Geographic Society din Marea Britanie, unii oameni de știință au pus sub semnul întrebării dacă programul este cu adevărat durabil. Există îngrijorări cu privire la plantarea unor copaci într-o regiune în care nu sunt nativi. De asemenea, experții atrag atenția că o astfel de acțiune ar putea afecta flora și fauna.
Peste 27% din terenul Chinei este însă afectat de deșertificare. Acest lucru a ddeterminat autoritățile să ia măsuri care să limiteze pe cât de mult fenomenul. În ultimele decenii, problema a fost amplificată de efectele schimbărilor climatice.
Dar nu doar China e afectată de deșertificare. Studiile au arătat că părțile semiaride din Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Cipru, Bulgaria și România riscă să se transforme în deșerturi în acest secol.