25 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

Am putea lua lecții de la natură: Delta renaște și ar trebui s-o ajutăm

Am distrus, de-a lungul timpului, parte din natură. Am poluat, am defrișat, am omorât. Ne plângem că natura se revoltă, acum, pe noi. Că suferim, pentru suferința pe care i-am cauzat-o. Că se răzbună și că e neîndurătoare.

Ne plângem și continuăm să distrugem.

Natura se răzbună, dar se și regenerează. Se vindecă singură și nu încetează să ne surprindă.

Concluziile unui proiect coordonat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Un proiect care vizează analiza biodiversității din Delta Dunării, poate cel mai important proiect de gen din Europa, cu un buget de aproape zece milioane de euro, a ajuns la concluzii îmbucurătoare.

Cercetătorii au găsit în Delta Dunării specii considerate dispărute de zeci de ani, dar și o insulă nouă, formată în ultimii 7-8 ani, care nu apare pe nicio hartă.

Specii considerate dispărute, redescoperite în natură

Castorul, de exemplu, este o specie care, în mod normal, nu ar fi specifică Deltei Dunării. Cu toate acestea, prezența lui a fost semnalată de grupul de cercetători.

Castorul nu este o specie tipică Deltei Dunării, este o specie nou semnalată aici. A migrat de pe afluenţii râurilor învecinate, aceasta este presupunerea care există la momentul actual în literatura de specialitate”, spune Mihaela Cristescu, de la Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi.

Șipul, un soi de sturion, a dispărut de tot din apele noastre, încă din anii `70, în schimb cercetătorii au descoperit 3 exemplare de țigănuș, un pește pe cale de dispariție, care trăiește doar în Dunăre.

Aş menţiona o specie de peşte, țigănușul. Un peşte endemic în bazinul Dunării. Este o specie ameninţată cu dispariţia tocmai datorită modificării habitatelor, desecărilor, distrugerii vegetaţiei”, afirmă Gabriela Grigoraș, de la Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi.

În plus, a mai fost descoperită o specie de plantă carnivoră, pe care cercetătorii o credeau dispărută, numită popular “roata apei”.

De asemenea, s-a semnalat o insulă nouă, la granița cu Ucraina, acoperită de sălcii și plopi. Un pământ nou, format departe de mâna distructivă a omului.

Prima analiză a biodiversității din ultimii 40 de ani

În mod normal, analizele asupra biodiversității ar trebui făcute o dată la 5 ani. În Deltă, acest lucru nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani.

În urma ei, se pot stabili restricții și impune reguli pentru desfăşurarea diverselor tipuri de activităţi economice, dar și pentru protejarea speciilor.

Mereu surprinzătoare, natura ne arată că are o capacitate de regenerare mult peste puterea noastră de înțelegere. Poate că ”renașterea” Deltei ne va face să înțelegem că trebuie s-o apărăm. Să încetăm să distrugem și să începem să protejăm. Poate e un strigăt de ajutor și-un semnal de alarmă, pe care ar fi bine să nu-l ignorăm.

Latest news
știri