5.3 C
București
joi, 2 ianuarie, 2025

Europa se străduiește să nu mai importe de la chinezi și să se bazeze pe propria industrie verde

Compensații financiare pentru cei care ajuta la produc materii prime pentru industria verde

Comisia Europeană prin proiectul „Lege privind industria net-zero” încearcă să favorizeze producătorii europeni în detrimentul importului de materiale chinezești.  Întrucât producția de pompe de căldură, panouri solare și baterii trebuie extinsă pentru a îndeplini obiectivele politicii climatice, Comisia Europeană a dezvăluit un plan de creștere a producției europene.Un obiectiv special este reducerea dependenței Europei de China, care în prezent domină producția multor produse cu tehnologie curată, cum ar fi celulele solare fotovoltaice. Pentru aceasta, Comisia Europeană propune introducerea unor criterii suplimentare pentru achizițiile publice sau scheme de sprijin pentru tehnologia verde, permițând țărilor UE să favorizeze produsele non-chineze față de cele chinezești, chiar dacă acestea costă mai mult.

Compensații financiare adăugate pentru producători

Până acum, opțiunile au fost limitate, deoarece normele UE privind ajutoarele de stat obligau țările UE să acorde sprijin public pentru energia regenerabilă. În principal pentru proiectele cu cel mai mic preț și permiteau doar „criterii nediscriminatorii fără preț”, cum ar fi criteriile de mediu, să compenseze maxim 30% din pondere la compararea ofertelor. Noua propunere ar menține limita superioară de 30%, dar adaugă și o cerință minimă de 15% pentru ponderarea „contribuțiilor la durabilitate și reziliență”, care ar putea include standarde de mediu, integrarea sistemului energetic și măsuri de gestionare a riscurilor. De asemenea, permite autorităților publice să ia în considerare „proporția de produse care provin dintr-o singură sursă de aprovizionare […], din care provine mai mult de 65 % din furnizarea pentru acea tehnologie specifică cu zero net în Uniune”.

Aceasta este o dezvoltare norocoasă și rezonabilă

Experții spun că acest lucru ar afecta doar produsele fabricate în China sau Turcia, deoarece acestea sunt singurele două țări care depășesc pragul de 65% pentru unele dintre produsele reglementate de lege. „Aceasta este o dezvoltare norocoasă și rezonabilă”, a declarat David Kleimann de la think-tank-ul Bruegel pentru EURACTIV, despre care crede că s-a datorat intervențiilor serviciului juridic al Comisiei și departamentului său de comerț, pentru a preveni încălcarea de către UE a acordurilor încheiate în temeiul acesteia. Legea propusă se referă acum în mod explicit la Acordul plurilateral al OMC privind achizițiile publice (GPA), care interzice țărilor semnatare, inclusiv Uniunea Europeană, să se discrimineze reciproc în procedurile de achiziții publice.

spot_img
Latest news
știri