10.6 C
București
vineri, 10 mai, 2024

28.000 de activiști de mediu plănuiesc să protesteze în Londra, în acest weekend

Protestele acestora coincid cu weekendul Maratonului de la Londra

28.000 de activiști de mediu plănuiesc să protesteze în Westminster, în weekendul Maratonului de la Londra. Protestele Extinction Rebellion și a altor zeci de grupuri ecologiste vor dura patru zile – de vineri, până luni. Activiștii de mediu numesc acest eveniment „The Big One” (”Cel Mare”.)

Protestele „nu au ca țel perturbarea liniștii publice”, au spus membrii grupului

28.000 de persoane s-au înscris online până acum, totuși. Asta, spun ei, ar putea cauza unele întreruperi logistice, inclusiv în timpul Maratonului de la Londra, de duminică.

„Organizatorii Extinction Rebellion ne-au asigurat că nu vor să perturbe desfășurarea evenimentului”, a declarat directorul acestuia, Hugh Brasher, într-un comunicat.

Brasher a îndemnat spectatorii să urmărească, totuși, cursa din alte locații. El i-a mai îndemnat pe aceștia și să evite zona Pieței Parlamentului, care va fi ocupată cu protestatari.

Foto: Ming Jun Tan, Unsplash

„Ca întotdeauna, lucrăm îndeaproape cu Poliția Metropolitană și cu alte părți interesate în ceea ce privește siguranța și securitatea evenimentului,” a spus acesta.

Aceștia așteaptă ca guvernul să fie de acord să înceapă discuțiile cu privire la cele două cereri ale lor

Termenul acordat de aceștia este până luni, 24 aprilie, la ora 17:00. După, spun ei, nu vor avea „o altă opțiune” decât să îi îndemne pe toți cei prezenți în weekend să-și intensifice protestele.

Liderii grupării au declarat că la protest li se vor alătura membrii a peste 100 de organizații. Printre acestea se va afla și Greenpeace, dar și alte grupări ecologiste. Acestea au decis că este important să lucreze împreună. Scopul colaborării este de a „intensifica campaniile în moduri noi și inventive”.

Protestele ar putea fi prevenite, spun activiștii, dacă guvernul britanic ar fi de acord să inițieze discuții cu privire la două noi cerințe

În timpul unei conferințe de presă comune, organizațiile Extinction Rebellion, Global Justice Now, Don’t Pay UK și PCS Union au emis două „ultimatumuri”. Aceștia au reiterat două solicitări adresate miniștrilor, care nu a avut sorți de izbândă, până acum.

Prima lor solicitare este ca guvernul să pună capăt tuturor licențelor, finanțării și aprobării pentru, și de, noi proiecte de combustibili fosili. A doua este ca acesta să creeze noi „adunări de urgență ale cetățenilor.” Ele ar avea rolul de a oferi publicului posibilitatea de a-și exprima părerea cu privire la modalitățile de abordare a crizei climatice.

Foto: James Newcombe, Unsplash

Activiștii nu au precizat exact ce va presupune această intensificare a acțiunilor de protest

„Ar putea însemna acțiune directă sau nesupunere civilă, dar nu va fi la fel pentru toată lumea… Există multe, multe tactici diferite”, a spus Nick Dearden de la Global Justice Now. Un altul ar putea fi mobilizarea susținătorilor pentru a viza guvernul, a spus el.

La începutul anului, Extinction Rebellion a anunțat că își vor schimba tacticile, renunțând la tactici perturbatoare, cum ar fi lipirea de trenuri. Aceștia spun că, între timp, și-au redirecționat ținta protestelor lor de la oamenii obișnuiți, către „stâlpii puterii”, precum instanțele și guvernul. 

spot_img
Latest news
știri