17.8 C
București
marți, 20 mai, 2025

Zimbrii din Munții Țarcu nu mai depind de intervenția umană pentru hrană

După aproape 11 ani de la reintroducerea în sălbăticie, zimbrul a devenit o prezență stabilă și autonomă în ecosistemul Carpaților de Sud-Vest, simbol al echilibrului dintre om și natură

WWF România a transmis că, în prezent, există 200 de exemplare de zimbri în sălbăticia Munților Țarcu, iar aceștia nu mai depind de intervenția umană pentru hrană.

Mai mult, acest stil de viață le-a permis să adopte un comportament autentic, similar celui pe care strămoșii lor l-au avut, odinioară, înainte ca specia să dispară din țara noastră.

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România): ”Această specie emblematică a fost readusă în Munții Țarcu acum aproape 11 ani”

În inima Carpaților de Sud-Vest, unde pădurile dese întâlnesc pajiști nesfârșite, zimbrul a revenit acasă. Cu un simbolism profund în istoria țării noastre, această specie emblematică a fost readusă în Munții Țarcu acum aproape 11 ani, iar astăzi peste 200 de exemplare trăiesc liber, dând viață unuia dintre cele mai de succes proiecte de reintroducere din Europa”, se arată în comunicatul membrilor Fondului Mondial pentru Natură din România.

WWF România a prezentat factorii care ne ajută să ne asigurăm că această specie emblematică rămâne sănătoasă și viabilă.

Informațiile vitale se realizează prin colare GPS, monitorizare în teren și monitorizare genetică — adică analizarea unor probe non-invazive (precum fecale sau fire de păr).

Care sunt informațiile obținute în acest mod:

Diversitatea genetică;

Dietă;

Starea de sănătate.

WWF România: ”Monitorizarea genetică a zimbrilor din Munții Țarcu reprezintă un instrument esențial în eforturile de conservare”

Prin utilizarea unor tehnici moderne și a unei abordări bazate pe date științifice, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), în colaborare cu partenerii săi, contribuie la asigurarea unui viitor sigur pentru zimbrii reintroduși în sălbăticie, pentru că povestea zimbrilor din Munții Țarcu este una despre echilibru și coexistență. Fiecare pas al acestor uriași ne amintește că natura știe să se regenereze atunci când îi oferim spațiul și timpul necesar. Iar noi, prin eforturile noastre, avem ocazia să fim martori ai acestui proces de renaștere a unei specii”, a mai punctat ONG-ul.

Latest news
știri