-0.1 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Continuă acțiunile de intervenție în vederea diminuării efectelor produse de inundații. Județul Dolj, cel mai afectat

Pagubele majore, spun specialiștii de la Apele Române, sunt cauzate, în principal, de scurgerile de pe versanți, de precipitațiile abundente (peste 100 l/mp într-un interval de 30-40 min) și incapacitatea de preluare a sistemelor de canalizare

Apele Române au anunțat luni, 19 iunie, continuarea acțiunilor de intervenție în vederea diminuării efectelor produse de inundații. Intervențiile cu oameni și utilaje au fost suplimentate, spun reprezentanții instituției. 1500 de angajați și aproape 500 de utilaje sunt mobilizate, la nivel național, pentru intervenții.

„Acționăm, alături de Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în sprijinul autorităților locale, folosind materialele și mijloacele de intervenție din dotare,” spun aceștia.

Cele mai afectate localități de fenomenele hidrometeorologice înregistrate în ultimele 24 ore rămân cele din județul Dolj

Pagubele majore, spun specialiștii de la Apele Române, sunt cauzate, în principal, de scurgerile de pe versanți, de precipitațiile abundente (peste 100 l/mp într-un interval de 30-40 min) și incapacitatea de preluare a sistemelor de canalizare.

„Personalul operativ de la Apele Române Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj este în teren, monitorizează cursurile de apă și intervine în vederea reducerii efectelor produse de inundații,” se arată în comunicatul postat pe Facebook.

Foto: Apele Române

Se acționează și pe pârâul Ighiu și Telna, în zona localităților Ighiu, Șard, Țelna, comuna Ighiu, județul Alba, cu nu mai puțin de 15 autovehicule de mare tonaj

Astfel, de aproape 10 zile, echipele Apele Române Mureș– Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba intervin cu toate mijloacele din dotare, în punctele critice. Acestea, spun reprezentanții agenției, acționează pentru punerea în siguranță a malurilor cu anrocamente mari și scoaterea în continuare a apei din subsoluri.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a reactualizat avertizarea hidrologică. Inclusiv duminică, codul de avertizare pentru unele regiuni era încă roșu. Deși acesta a fost redus la portocaliu și galben, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a avertizat populația să nu se apropie de cursurile de apă, pentru a evita producerea unor tragedii.

Este pentru prima oară când România a înregistrat atât de multe Coduri Roșii pe aceleași zone și județe, în interval de o săptămână, ca urmare a precipitațiilor succesive, a declarat acesta

Ministrul avertizează că perioada dificilă nu a trecut, și că instabilitatea meteorologică se va menține. Există alerte acum, conform acestuia, pentru partea de Est a țării.

În Vest, deși situația se va îmbunătăți, mai pot exista fenomene periculoase ca urmare a precipitațiilor abundente care se pot înregistra într-un interval scurt de timp, dar și a viiturilor din amonte.

„Facem, așadar, apel către populație să nu se aventureze în această perioadă în apropierea cursurilor de apă și, mai ales, să nu încerce să traverseze cursurile de apă în zonele unde există avertizări ale autorităților, astfel încât să nu își pună viața în pericol,” a concluzionat Ministrul.

Foto: Apele Române

spot_img
Latest news
știri