5.7 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

Ministerul Mediului continuă proiectele pentru conservarea sturionilor și reconstrucția ecologică în Delta Dunării

Proiectele finanțate din fonduri europene avansează în protejarea speciilor de sturion și în reconstrucția ecologică a zonelor cheie din Rezervația Biosferei Delta Dunării

Ministrul Mircea Fechet a vizitat astăzi mai multe obiective pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le implementează și le dezvoltă la Tulcea sau în Delta Dunării.

Potrivit unui comunicat publicat astăzi de Ministerul Mediului, cele mai multe dintre ele sunt finanțate din fonduri europene, din programul Dezvoltare Durabilă sau din PNRR.

Ministrul Mediului: ”Sturionul este specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană”

Am avut o întâlnire foarte bună de dimineață, cu colegii din ARBDD. Am evaluat stadiul fiecărui proiect pe care îl implementăm și îl finanțăm din fonduri europene; am discutat mai ales despre proiectele care au o ușoară întârziere. M-am bucurat să fac astăzi o vizită și la Stația de monitorizare a sturionilor, pe care am construit-o din fonduri europene, în cadrul unui proiect finanțat prin POIM. Am avut bucuria să eliberez câteva exemplare de sturion în Dunăre. Sturionul este specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană, speciile de sturion fiind specii protejate. Garda Națională de Mediu tocmai ce a terminat un control tematic legat de combaterea braconajului piscicol”, a declarat Mircea Fechet.

Stația de monitorizare a sturionilor face parte din proiectul „Dezvoltarea Stației de monitorizare a peștilor migratori: sturioni și scrumbie – Isaccea”, implementat de ARBDD, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și etapizat prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD). 

Mircea Fechet, va ajunge în localitățile Carasuhat/Mahmudia – zone reconstruite ecologic în 2015

Cel mai important rezultat al proiectului este realizarea unei infrastructuri mobile care poate produce și popula în continuare Dunărea cu puiet de sturioni.

Stația mobilă de creștere a puieților de sturioni va fi amplasată în diferite zone din Rezervației Biosferei Delta Dunării, în special în apropierea localității Isaccea.

Vizita de lucru a ministrului Mircea Fechet, din județul Tulcea, continuă cu inspectarea zonei Carasuhat/Mahmudia – zonă reconstruită ecologic în 2015, precum și a zonei unde s-a spart digul de protecție și s-a renaturat.

spot_img
Latest news
știri