În urma unui chestionar la care au participat peste o mie de persoane, s-a constatat că aproape 20% dintre şoferii din România au urcat la volan după ce au consumat alcool.
1 din 5 şoferi români recunoaşte că a urcat la volan după ce a consumat alcool
Cercetarea sociologică indică de asemenea că peste 60% dintre respondenţi au spus că printre cunoscuţii lor există persoane care s-au urcat băuţi la volan, se arată într-un comunicat dat publicităţii de ”Spirits România” şi ”Consumă responsabil”, transmite News.ro.
Şoferii care au admis că au urcat băuţi la volan, au vorbit şi despre motivele care i-au determinat să facă acest lucru.
Peste 60% dintre ei au explicat că nu erau beţi ci doar consumaseră puţin alcool, în timp ce o treime (33.77%) au explicat că aveau de parcurs un drum scurt şi care le era familiar.
Pentru 5% dintre respondenţi presiunea anturajului a stat la baza acestei decizii, arată realizatorii sondajului.
”Atunci când în calitate de pasager au întâlnit un şofer aflat sub influenţa alcoolului, peste 81% dintre respondenţi spun că au ales să coboare din maşină, în timp ce aproximativ 10% spun că au ignorat acest aspect iar 8% au ales să sesizeze poliţia”, se arată în sondaj.
Alcoolul la volan: viciu sau lipsa aplicării legii?
Cei chestionaţi au vorbit şi despre pericolele la adresa siguranţei rutiere din România, doar 23.89% au indicând lipsa unei legislaţii suficient de dure încât să descurajeze comportamentele necorespunzătoare.
”Cei mai mulţi (33.51%) au spus că principalul pericol îl reprezintă lipsa de respect a şoferilor faţă de reguli în timp ce doar 15.89% au spus că principalul pericol este reprezentat de şoferii care se urcă băuţi la volan”, se mai arată în chestionar, potrivit sursei citate.
Sondajul a fost realizat online la solicitarea Asociaţiei Spirits România, organism ce reuneşte principalii actori din industria băuturilor spirtoase
Cercetarea a fost făcută în cadrul campaniei NOT alCOOL la volan #ConsumaResponsabil şi a analizat opiniile a 1101 respondenţi.
Campania are ca obiectiv prevenirea consumului de alcool la volan.
De asemenea, se desfăşoară în perioada mai-decembrie 2024, în parteneriat cu Brigada Rutieră Bucureşti şi cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor.