O nouă analiză a responsabilității mediului și a progresului reciclării demonstrează că majoritatea companiilor care activează în România şi care nu şi-au valorificat deşeurile de ambalaje puse pe piaţă, au plătit, în 2022, 33 milioane de lei.
Această sumă a ajuns către Administraţia Fondului pentru Mediu, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de compania Clean Recycle, transmite News.ro.
Deșeurile provenind din ambalaje continuă să nu fie reciclate sau valorificate
În ultimii 10 ani, respectiv în perioada 2012-2022, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate se ridică la peste 900 de milioane de lei.
Suma este însă de 4 ori mai mică faţă de anul 2012, dovadă că operatorii economici devin din ce în ce mai responsabili privind obligaţiile de mediu.
România nu reuşeşte să îşi atingă ţintele de reciclare impuse la nivelul Uniunii Europene, de 65% pentru deşeurile de ambalaje puse pe piaţă. Țara noastră rămâne pe ultimul loc în UE în ceea ce privește depozitarea deşeurilor municipale
Ultimele date au demonstrat că procentul de reciclare a fost de 39.87%, în anul 2020.
De altfel, ţara noastră se situează pe ultimul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană privind depozitarea deşeurilor municipale la gropile de gunoi, cu cantităţi care depăşesc 127 de milioane de tone.