6.3 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Ce se ascunde, de fapt, în spatele filmării virale cu cele două albine care au desfăcut singure capacul unei sticle de suc | VIDEO

Inteligență animală sau fake news? Cercetătorii au venit cu un răspuns!

Albinele au o importanță deosebită în lanțul trofic datorită rolului lor de polenizatori. Totuși, ele posedă și o serie de alte talente. Aacestea includ abilități matematice și recunașterea facială, potrivit Science Alert.

În 2021, pe Twitter, actual X, s-a viralizat un filmuleț cu două albine. În imagini se putea observa cum cele două desfac un capac de la o sticlă de suc pentru a ajunge la lichidul bogat în zahăr din interior.

Având în vedere că trăim în epoca inteligenței artificiale, mulți au fost rezervați cu privire la imagini. Deci, am avut de-a face cu IA sau albinele chiar au dat jos capacul sticlei de suc?

Potrivit ViralHog, licențiatorul video care a achiziționat filmarea, momentul a fost surprins în São Paulo. Un muncitor din Brazilia care era în pauza de masă a văzut albinele cum lucrau împreună.

Mulți internauți s-au întrebat cum poate exista atâta inteligență într-un creier extrem de mic.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele filmării virale cu cele două albine care au desfăcut singure capacul unei sticle de suc

În primul rând, animalele mici au mult mai puțină masă corporală pe care creierul să o controleze. În mod natural, vor avea nevoie de creiere mai mici. În plus, complexitatea conexiunilor dintre neuroni ar putea fi mai importantă pentru performanța cognitivă.

În 1962, cu un deceniu înainte de a câștiga Premiul Nobel pentru cercetarea comunicării cu albinele, Karl von Frisch a declarat că bondarii au creierul prea mic pentru a gândi. El a pus întreaga lor activitate pe seama instinctului.

De atunci, întrebarea cât de mult poate gestiona creierul unei albine a fost testată în mod repetat. Totuși, având în vedere că sunt extrem de mici, sunt surprinzător de inteligente, potrivit studiilor recente. Ele se pot folosi de obiecte, pot număra și pot efectua ecuații matematice simple.

Desfacerea unui capac de sticlă de suc nu este o activitate pentru care albinele au evuluat. Se pare însă că ele au detectat o recompensă dulce care le-a determinat să facă ceva împotriva unei rezistențe ușoare.

Pe de altă parte, natura ar putea încă să ne surprindă. În creierul albinei, de exemplu, o singură celulă nervoasă poate contacta uneori până la 100.000 de alte celule.

Într-un studiu din 2017, bondarii au fost antrenați să arunce o minge într-o poartă pentru o recompensă. Pentru a marca, insectele trebuiau să copieze mișcările celorlalți și să învețe din greșelile lor. Au reușit să îndeplinească sarcina cu o ușurință uimitoare.

Chiar și cu circuitele neuronale minuscule de care dispun, albinele ar putea fi capabile de mult mai mult decât am crede.

spot_img
Latest news
știri