13.9 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Silvicultura la feminin. Alexandra Staicu, tânăra care crede în competențele femeilor: „Sunt mai bine organizate și România are nevoie de specialiști în acest domeniu”

Alexandra Staicu este inginer silvic în Germania, dar gândul este la schimbarea pozitivă pentru Mediu pe care vrea să o aducă în România

Are 21 de ani și multe cunoștințe despre Mediu, biodiversitate, însă, „arma” ei secretă este pasiunea. Chiar dacă a fost șefă de promoție(2021) la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, Alexandra spune că „totul se rezumă la pasiune, la dragostea pentru plante, animale”. În opinia ei, este ca în artă: degeaba știi ce trebuie să faci, dacă nu îți place ceea ce faci.

În prezent, este inginer silvic la o firmă din Germania și este mulțumită din punct de vedere al tuturor resurselor pe care le primește, însă, nu a uitat de țara natală, România, unde „totul are nevoie de mai multă forță pentru ca lucrurile să funcționeze, mai ales în Mediu”.

Fiică de paznic de vânătoare, Alexandra este obișnuită cu frumusețea și vulnerabilitatea pădurii. Ea consideră că biodiversitatea nu înseamnă că Mediul nu poate fi atins, ci folosirea cu precauție a resurselor pe care le are.

Silvicultura la feminin. Ce reprezintă „mișcarea Fem4Forest”

Alexandra Staicu inginer silvic. Foto: Facebook

De altfel, protejarea Naturii începe din copilărie și tânăra care a fost primită bine de specialiștii din Germania spune ce lipsește instituțiilor din România: „oameni care se pricep și care vor să facă treabă”. Mai exact, statul român ar trebui să recruteze oamenii care dovedesc competențe, inclusiv în silvicultură, de pe băncile facultății. Alexandra crede în egalitatea de șanse și în puterea pe care o au femeile în societate, chiar și când vine vorba despre Mediu.

Femeile sunt mai bine organizate, vocea lor se face mai bine auzită în societate. Deși se consideră că este un job destinat exclusiv bărbaților(n.r. inginer silvic), femeile au dovedit că au competențe și dorința de a schimba lucrurile în bine”, consideră Alexandra. Ea este implicată în proiectul Fem4Forest. Prin intermediul acestuia, se promovează, printre altele, activitatea și opiniile femeilor care fac și vor să facă o carieră în domeniul silviculturii.

Proiectul Fem4Forest „Pădurile în mâinile femeilor” a început în iulie 2020 și implică 14 parteneri din 10 țări (Slovenia, Croația, Austria, Germania, Bosnia și Herțegovina-BiH, Serbia, România, Cehia, Bulgaria, Ucraina). Proiectul este finanțat prin Programul Transnațional Interreg Danube. Partenerul principal este Institutul Silvic din Slovenia, iar liderul proiectului este dr. Nike Krajnc

Alexandra Staicu a participat la mai multe conferințe științifice unde a susținut vânătoarea legală, rațională, inclusiv a urșilor bruni, aspect care a generat multe controverse în România.

Latest news
știri