18.2 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Vor merge românii doar 6.500 de kilometri pe an cu mașina? Răspunsul ministrului Mediului

Mircea Fechet îi liniștește pe români în ceea ce privește limitarea de mișcare începând cu 2050.

În spațiul public s-a isacat o adevărată dezbatere după pulicarea Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050.

La unul dintre puncte, aceasta prevede ca, din 2050, românii să meargă doa maxim 6.500 de kilometri pe an cu mașina.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a participat miercuri seara la o emisiune la TVR Info. În fața evidenței din strategie, Fechet a precizat că nu știe de unde a apărut această informație. Totuși, el a precizat că cifra este în concordanță cu media la momentul actual.

„Nu ştiu de unde a apărut informaţia aceasta. Am citit şi eu câteva ştiri, chiar pe reţelele de socializare am văzut multă efervescenţă pe subiectul acesta. Îmi pare rău că nu am clarificat mai repede lucrul acesta. Nu am crezut că astfel de ştiri ar putea să îngrijoreze populaţia din România. Nicio secundă, nici UE, nici altcineva nu poate să interzică vreunui cetăţean să meargă mai mulţi km decât îşi doreşte cu maşina personală. Am depăşit de mult acele vremuri când dacă aveai număr par mergeai într-o duminică, dacă nu aveai, nu mergeai”, a spus Mircea Fechet.

Cum s-a ajuns la limita de 6.500 de kilometri pe an

Ministrul Mircea Fechet a spus că, în prezent, românii, în medie, conduc sub 6.500 de kilometri pe an. Potrivit acestuia, nimeni nu își va permite să impună o anumită limită și să interzică libertatea de mișcare.

„6.500 este o cifră statistică şi medie legată de o previziune pe anul 2050. În medie vom merge cu maşina personală în 2050, plecând de la faptul că şi astăzi valoarea medie nu e diferită. Astăzi conducem mai puţin de 6.500 km în medie (…) Nu îşi propune nimeni nici să scadă, să interzică sau să oprească în vreun fel libertatea românilor de a călători. Ar fi ridicol să te oprească Poliţia să se uite câţi km ai în bord”, a explicat ministrul.

spot_img
Latest news
știri