În perioadele de stres, multe persoane aleg să consume alimente de tip fast-food, bogate în grăsimi.
Deși mulți recurg la acest obicei în speranța că se vor simți mai bine, un nou studiu a demonstrat că mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres, scrie publicația britanică The Guardian.
Mulți oameni recurg la alimente nesănătoase precum fast-food, ciocolată sau chipsuri în momentul în care sunt stresați
Totuși, cercetătorii au descoperit că acest lucru poate reduce fluxul de sânge către creier și la o funcție vasculară mult mai slabă.
Practic, consumul de fast-food are un efect negativ asupra sănătății mintale și a funcțiilor cognitive. Un alt risc este creșterea riscului de boli de inimă.
Oamenii care trec prin perioade de stres ar trebui să reziste ispitei alimentelor de tip fast-food și să ronțăie fructe și legume în schimb
”Am studiat adulții sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pentru acest studiu. Modul în care organismul lor se recuperează de la stres atunci când consumă alimente grase este uluitor. Pentru cei care au deja un risc crescut de boli cardiovasculare, impactul ar putea fi chiar mai grav. Ne confruntăm cu stres tot timpul, dar în special pentru cei dintre noi cu locuri de muncă solicitante. Ne confruntăm și cu risc de boli cardiovasculare. Astfel, descoperiri ar trebui luate în serios. Cercetarea ne poate ajuta să luăm decizii care să reducă riscurile în loc să le accentueze”, a declarat profesorul Jet Veldhuijzen van Zanten.
Studiul a implicat un grup de tineri adulți sănătoși cărora li s-au oferit două croissante cu unt la micul dejun
Participanților li s-a cerut apoi să facă calcule mentale, crescând în viteză timp de opt minute, fiind avertizați când greșeau un răspuns. Aceștia își puteau vedea și rezultatele pe un ecran.
Cercetătorii au descoperit alimentele grase consumate în timpul stresului au redus funcția vasculară cu 1.74%.
Studii anterioare au arătat că o reducere de 1% a funcției vasculare duce la o creștere de 13% a riscului de boli cardiovasculare.
Experimentul a fost conceput pentru a simula stresul cotidian cu care ne confruntăm la locul de muncă sau acasă
Când ne simțim stresați, există multe lucruri care se întâmplă în corpul nostru. Ritmul cardiac și presiunea sângelui cresc, vasele de sânge se dilată. Inculusiv fluxul de sânge către creier crește.
”Știm, de asemenea, că elasticitatea vaselor noastre de sânge – care este o măsură a funcției vasculare – scade în urma stresului mental”, a spus autorul principal al studiului, Rosalind Baynham de la Universitatea din Birmingham.
Cercetarea, publicată în revista Frontiers in Nutrition and Nutrients, a arătat, de asemenea, că alimentele mai sănătoase, în special cele bogate în polifenoli, precum cacao, fructe de pădure, struguri, mere și alte fructe și legume, pot preveni deteriorarea funcției vasculare.