Se spune mereu că Uniunea Europeană este construită prin consens. Și în cea mai mare parte a timpului așa este. Doar că până să ajungi la consens trebuie să treci prin adevărate ‘‘bătălii’’ politice, atât între guvernele europene cât și între instituții (Consiliul UE, Parlament etc) sau între grupuri politice.
Tranziția la o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră condusă de Green Deal / Pactul Verde European presupune transformări masive ale societății și economiei, iar unele dintre ele pot provoca nemulțumiri politice serioase. Asta pe lângă oportunitățile pe care le aduce. Nu e de mirare că există atâtea câmpuri de bătălie, asta chiar dacă nivelul războaielor politice de la Bruxelles și Strasbourg e departe de nivelul atins de cele naționale.
Câteva dintre aceste scene merită un pic de atenție pentru că rezultatul confruntărilor ne influențează pe toți:
- Reforma pieței electricității
Criza energiei a făcut Comisia Europeană să ia în considerare reforma pieței electricității, considerată de mulți ca inadecvată acestor timpuri.
În timp ce Comisia, precum și state puternice precum Spania și Franța, vor să facă reforma cât mai curând, preferabil înainte de alegerile europene din primăvara lui 2023, Germania vrea s-o amâne pentru după. Oficialii germani spun că, deși ar putea exista îmbunătățiri, piața electricității funcționează destul de bine, iar prețurile crescute temporar au fost rezultatul unor circumstanțe extraordinare.
Germania beneficiază și de faptul că are un preț unitar pentru toată țara, în timp ce alte state au prețuri diferite pe regiuni. Berlinul ar accepta totuși schimbări, dar cu unele condiții. Printre ele, noua piață să reflecte mai mult faptul că energia regenerabilă are costuri din ce în ce mai scăzute, iar aceasta scădere să fie transferată mai mult consumatorului.
- Energia nucleară
Nuclearul era trecut în planul al doilea până în 2021, dat cota sa a crescut mult după declanșarea crizei energetice din 2021 și invaziei rusești în Ucraina în 2022. A fost trecut, la limită, pe lista de investiții sustenabile – Taxonomia UE – iar de acolo a devenit tot mai acceptabil. Asta chiar dacă unele țări europene – Austria în special – se opun includerii sale pe această listă și au avertizat chiar că vor ataca măsura la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Germania, condusă de un guvern mai degrabă sceptic față de energia nucleară – mai ales pentru că Verzii sunt al doilea partid din executiv – este și ea destul de reticentă.
În același timp, Franța, care se bazează mult pe această sursă de energie, a reușit s-o includă chiar, sub anumite condiții, pe lista surselor de energie regenerabilă din care se face hidrogenul verde. Multe state ridică însă sprâncene față de nuclear, chiar dacă este o sursă de energie cu emisii foarte scăzute care poate ajuta mult la tranziția climatică.
- Interdicțiile privind motoarele cu combustie internă
Renunțarea la vânzarea de mașini noi cu combustie internă din 2035 a trecut la limită de Parlamentul European, dar deja parafarea finală, pentru care trebuie să existe un acord al Consiliului UE, a aprins spiritele în mai multe țări.
Au existat certuri chiar în interiorul coaliției de guvernare din Germania, acolo unde liberalii i-au acuzat pe partenerii lor verzi și socialiști că nu au respectat ce stabiliseră atunci când au susținut poziția țării la Bruxelles, adică derogări pentru unele automobile.
În Italia a izbucnit un adevărat scandal politic, toate partidele opunându-se măsurii acum. Tardiv, ce e drept, pentru că reprezentantul țării în COREPER, consiliul în care sunt reprezentate țările și care dă ok-ul inițial, a votat PENTRU interdicție.
Se mai poate întoarce măsura? Vom vedea.
Cert e că nu am văzut ultimele confruntări europene. Ele continuă pe diferite teme, de la emisiile din zootehnie la clasificarea lemnului de foc în Directiva Regenerabilelor, la clădiri, transporturi și așa mai departe.
Și este abia începutul, pentru că măsuri din ce în ce mai ferme vor trebui luate dacă Europa merge mai apăsat pe drumul spre o societate neutră din punct de vedere climatic.