15.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Germania alocă 4 miliarde de euro pentru transformarea ecologică a industriei

Planul guvernului german este de a sprijini companiile consumatoare de energie în tranziţia către producţia verde, în conformitate cu obiectivele climatice

Conform unei surse guvernamentale citate de Reuters, Guvernul german planifică să investească aproximativ 4 miliarde de euro în subvenții pentru sprijinirea firmelor din sectoarele consumatoare de energie care trec la producția ecologică.

Această inițiativă face parte din obiectivul Germaniei de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2045

Potrivit Ministerului Economiei, Berlinul intenționează să ofere subvenții pe o perioadă de 15 ani companiilor din domenii precum oțelul, sticla, hârtia și produsele chimice în schimbul reducerii emisiilor de carbon generate de producția lor.

Autoritățile germane au anunțat că Comisia Europeană a aprobat acest instrument de subvenții și că vor lansa în curând primele cereri de finanțare, transmite G4 Media.

Procesul de selecție a companiilor care vor primi sprijinul se va desfășura printr-un proces de licitație, iar câștigătoare vor fi acele companii capabile să reducă emisiile cu cel mai mic cost.

Prima cerere de finanţare a primei licitaţii va avea loc în primăvara acestui an, fiind puse la dispoziție 4 miliarde de euro

O a doua rundă de licitaţii va urma mai târziu în acest an. Berlinul plănuise iniţial să ofere companiilor subvenţii care urmau să însumeze o sumă de aproximativ două cifre de miliarde de euro.

Dar întregul program a fost în pericol în urma deciziei Curţii Constituţionale de anul trecut, care a interzis guvernului să folosească aproximativ 60 de miliarde de euro din datorii pentru proiecte de protecţie a climei.

Prin aşa-numitele contracte de protecţie a climei, companiile vor fi compensate pentru costurile suplimentare ale producţiei ecologice în industriile în care procesele de producţie ecologice nu pot fi operate în prezent competitiv.

Latest news
știri