3.6 C
București
duminică, 17 noiembrie, 2024

Un robot acționat magnetic va ajuta în tratamentul persoanelor care au suferit un AVC

Robotul este minuscul și va putea fi folosit pentru a se deplasa rapid prin vasele de sânge

O echipă de specialişti de la Laboratorul de robotică al ETH Zurich, în colaborare cu mai multe spitale din Elveţia, a dezvoltat un robot acţionat magnetic care ar putea fi folosit pentru a trata persoanele care suferă un accident vascular cerebral (AVC), transmite Spotmedia.ro.

În cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, se formează adesea o obstrucție, de obicei sub formă de cheag de sânge, în vasele mici din creier.

Această obstrucție creează un blocaj care împiedică circulația normală a sângelui către creier, conducând la moartea celulelor cerebrale.

Accidentele vasculare cerebrale pot provoca leziuni cerebrale și pot duce la deces

Tratarea lor necesită intervenție imediată, deoarece întârzierea în eliminarea blocajului poate agrava leziunile cerebrale.

Metodele de tratament actuale includ administrarea de medicamente care pot dizolva cheagurile sau utilizarea unui dispozitiv de ghidare introdus prin intermediul unei artere femurale, care este împins către blocaj.

Pentru că ambele tratamente necesită timp, într-un nou demers, o echipă de cercetare din Elveția a dezvoltat o abordare inovatoare care permite o intervenție mult mai rapidă.

Echipa a creat un robot sub formă de șurub, suficient de mic pentru a naviga în interiorul vaselor de sânge

Aplicarea unui magnet extern determină robotul să se rotească, propulsându-se înainte.

Echipa a adăugat un vârf moale în partea din faţă a robotului pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge.

Specialiştii elveţieni consideră că robotul ar putea fi folosit pentru a se deplasa rapid prin vasele de sânge până când ajunge la un blocaj – de asemenea, ar putea fi introdus mult mai aproape de creier.

După ce ajunge la blocaj, robotul ar putea fi folosit pentru a găuri materialul care cauzează blocajul, permiţând sângelui să treacă din nou prin el.

Până în prezent, echipa şi-a testat robotul pe modele din silicon, pe o placentă umană în laborator şi pe un porc viu.

spot_img
Latest news
știri