-7.2 C
București
sâmbătă, 22 februarie, 2025

De ce erau poveștile pentru copii pline de cruzime, pedepse și răzbunare? Ce spun psihologii

Deși au fost adaptate la vremurile moderne, variantele originale ale basmelor conțin cruzimi de nedescris și teme ca abandonul sau chiar moartea. Toate acestea au provocat anxietate multor copii

Unele dintre cele mai crude și terifiante povești pentru copii provin din tradițiile europene. Totuși, una dintre cele mai cunoscute țări pentru astfel de basme este Germania.

Celebra colecție de basme ale fraților Grimm include multe povești care, în variantele originale, sunt mult mai întunecate decât versiunile actuale, adaptate pentru copii.

Poveștile cu violență și cruzime erau folosite pentru a-i învăța pe copii despre riscurile și pericolele lumii

De exemplu, în basmul ”Hansel și Gretel”, copiii sunt abandonați în pădure de părinții lor și întâlnesc o vrăjitoare care vrea să-i mănânce.

O altă poveste în care cruzimea este prezentă este ”Cenușăreasa”. Aici, surorile vitrege își taie degetele de la picioare pentru a se potrivi cu pantoful de cristal.

Mai mult, în ”Frumoasa din pădurea adormită”, o vrăjitoare răzbunătoare aruncă un blestem care face ca prințesa să adoarmă pentru 100 de ani.

O altă poveste terifiantă este ”Muzicanții din Bremen”, în care patru animale bătrâne sunt alungate de stăpânii lor. În loc să ajungă la Bremen pentru a deveni muzicanți, dau peste o bandă de hoți și sunt tratate cu cruzime.

Foarte multe povești scrise de autori europeni abordează teme ca groaza și pedeapsa severă

Alte țări europene cu povești întunecate includ Scoția și Danemarca. În Scoția, poveștile populare și legendele includ fantome și creaturi înfricoșătoare.

În Danemarca, poveștile lui Hans Christian Andersen, cum ar fi ”Mica sirenă” sau ”Fetița cu chibrituri”, pot fi extrem de melancolice și pline de simboluri triste.

Deși sunt înfricoșătoate, multe povești adesea conțin lecții morale dure despre viață, moarte și sacrificiu.

Și în folclorul românesc există povești pentru copii cu elemente de cruzime și lecții morale dure

Și România are basme care reflectă realitățile aspre ale vremurilor trecute.

Capra cu trei iezi” – Una dintre cele mai crude povești românești. Lupul îi păcălește pe iezi, intră în casă și îi mănâncă pe doi dintre ei. Capra le găsește rămășițele, dar își răzbună puii, atrăgând lupul într-o capcană și arzându-l de viu.

Povestea porcului” – O fată se mărită cu un porc fermecat, dar surorile ei o conving să-i ardă pielea, distrugându-i magia. În unele variante, bărbatul-porc moare sau o pedepsește pe fată pentru trădare.

Fata babei și fata moșneagului” – Povestea prezintă cruzimea mamei vitrege, care își exploatează fiica adoptivă, în timp ce își răsfață propria fiică, care sfârșește pedepsită.

Ce spun psihologii? Poveștile și basmele crude și violente pot influența personalitatea copiilor în mai multe feluri:

Foto: Leonardo_Phoenix/AI
Foto: Leonardo_Phoenix/AI

Frica: Pot induce teama excesivă sau anxietate, făcându-i să devină mai suspicioși sau precauți.

Desensibilizare: Expunerea constantă la violență poate duce la desensibilizare față de durere și suferință.

Comportamente agresive: Pot învăța copiii că violența este o soluție la probleme.

Lipsa de empatie: Expunerea la cruzime poate afecta dezvoltarea empatiei.

Confuzie morală: Valorile negative prezentate pot crea conflicte în dezvoltarea judecății morale.

Latest news
știri