14.5 C
București
duminică, 12 mai, 2024

Din 1 aprilie, depozitul ecologic FIN ECO își suspendă activitatea în Brașov

Cel mai probabil, decizia depozitului ecologic FIN ECO S.A din Brașov de a-și închide activitatea începând cu 1 aprilie va lăsa județul Brașov fără o soluție adecvată pentru gestionarea deșeurilor

Începând cu data de 1 aprilie, depozitul ecologic FIN ECO S.A din Brașov își va închide activitatea.

Astfel, în absența unui contract de delegare semnat cu unitatea administrativ-teritorială din care provin deșeurile, prestarea serviciului de depozitare va fi suspendată.

Publicația ASUM a făcut public un comunicat trimis societate, prin care conducerea citează  dispozițiile art. 2 alin. (81) din Legea nr. 101/2006: ”Este interzisă prestarea de către operatori a activităților de transfer, sortare, tratare și/sau de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor municipale fără contract de delegare încheiat cu unitatea administrativ-teritorială/sectorul municipiului București de pe raza căreia/căruia provin deșeurile”.

Notificarea a fost transmisă și Consiliului Județean Brașov, ADI ISO MEDIU Brașov, Intituția Prefectului Brașov, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE PENTRU SERVICIILE COMUNITARE DE UTILITATI PUBLICE – A.N.R.S.C.

Conform prevederilor legale în vigoare, potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (81) din Legea nr. 101/2006, ”Este interzisă prestarea de către operatori a activităților de transfer, sortare, tratare și/sau de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor municipale fără contract de delegare încheiat cu unitatea administrativ-teritorială/sectorul municipiului București de pe raza căreia/căruia provin deșeurile.”

Potrivit articolului V din OUG nr. 133/2022, legiuitorul a prevăzut o perioadă de grație de maximum 120 de zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe (termen care s-a împlinit la data de 30.01.2023), perioadă în care ”asociațiile de dezvoltare intercomunitară, pe baza mandatului special primit de la unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale membre, au obligația ca pentru activitățile de sortare, tratare și/sau depozitare, prin eliminare, a deșeurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizației de mediu să atribuie contractele de delegare a gestiunii activității/activităților respective, în vederea conformării cu prevederile art. II pct. 16 și pct. 33, referitor la prevederile art. 144 și art. 321.”

Conform legii și dispozițiilor ANRSC, precum și prevederilor art. 22 alin. (2) din Legea nr. 101/2006: ”(2) Operatorii își pot desfășura activitatea în baza hotărârii de dare în administrare sau, după caz, a contractului de delegare a gestiunii și a licenței acordate de A.N.R.S.C.”

Până în prezent, niciun contract de delegare nu a fost semnat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov sau cu unitățile administrativ-teritoriale responsabile pentru gestionarea deșeurilor. Singura excepție este Municipiul Făgăraș.

Practic, conform legilor în vigoare, continuarea activității de depozitare a deșeurilor de către operatorul depozitului ecologic FIN ECO, fără un contract de delegare, reprezintă o încălcare gravă a legislației.

Răspunsul dat de Garda de Mediu Brașov

Subliniem importanṭa încheierii Contractelor de delegare a gestiunii pentru activitățile de sortare, tratare și/sau depozitare, prin eliminare, a deșeurilor municipale, prestate de operatori în baza autorizației de mediu pentru asigurarea continuităṭii serviciilor de salubritate în judeṭul Braşov. Pentru conformarea la dispozițiile legale menṭionate anterior, lipsa contractelor de delegare atrage suspendarea prestării serviciilor de colectare/sortare/tratare/depozitare până la încheierea contractului de delegare. Pentru a preîntâmpina o astfel de situaṭie, Garda Naṭională de Mediu – Comisariatul Judeṭean Braşov a notificat Consiliul Judeṭean Braşov prin ADI ISO Mediu, (adresa 510/22.01.2023), cu privire la urgentarea încheierii Contractelor de delegare a gestiunii pentru activitățile de sortare, tratare și/sau depozitare, prin eliminare, a deșeurilor municipale prestate de operatori. Atragem atenṭia asupra importanṭei acestei problematici vis-a-vis de managementul deşeurilor în judeṭul Braşov, iar neîndeplinirea obligaṭiilor de mediu de către toate părṭile implicate atrage impunerea măsurilor prevăzute de lege” se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Brașov, potrivit sursei citate.

Viitorul Brașovului: oraș european sau o veritabilă groapă de gunoi?

Faptul că autoritățile locale nu au reușit să asigure un contract de delegare a serviciului cu operatorul în ciuda obligațiilor legale vor face ca un oraș cu pretenții europene și cu aspirații europene să devină o adevărată groapă de gunoi, cu consecințe grave pentru sănătatea publică și pentru mediul înconjurător.

spot_img
Latest news
știri