-2 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

Raport ONU: Încălzirea planetei cu peste 1,5°C nu mai poate fi împiedicată

Noul raport ONU: un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”

Încălzirea planetei cu peste 1,5°C nu mai poate fi împiedicată. Aceasta este concluzia sumbră prezentată în noul raport ONU al Grupului de lucru Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Cum ar putea fi evitat un dezastru climatic?! Valorificarea la maxim a potențialului prezentat de energia curată și tehnologie este o opțiune, se arată în raport.

Noul raport ONU , un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”

Oamenii de știință ai IPCC s-au reunit la Elveția pentru a conveni asupra concluziilor lor. Rolul lor este de a consilia ONU cu privire la încălzirea globală. Aceștia au avertizat că obiectivul cheie stabilit de cele 194 de țări semnatare ale Acordului de la Paris va fi, cel mai probabil, ratat. Acest nou raport major cu privire la situația planetei este un rezumat al concluziilor a cinci studii cheie efectuate în ultimii cinci ani. Șeful ONU, Antonio Guterres, îl descrie ca fiind un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”. 

Foto: Unsplash

La Paris, guvernele conveniseră să acționeze pentru a evita creșterea temperaturii globale peste 1,5 C. Acest obiectiv nu mai este viabil, planeta încălzindu-se, deja, cu 1,1 C. Raportul IPCC arată cum reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili ar putea preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. „Avem la dispoziție o fereastră de oportunitate, care se închide rapid, pentru a asigura un viitor viabil și durabil pentru toți”, se arată în ultimul raport ONU. 

Indundațiile extreme ale zonelor costale vor deveni o realitate anuală, până în 2100

Noul studiu subliniază impactul semnificativ pe care aceste schimbări climatice le au deja asupra planetei. Mai mult, el explică că situația se va agrava și mai mult. În trecut, zonele costale cădeau victimă unor inundații extreme o dată pe secol. Se preconizează că, pînă în 2100, acestea vor avea loc cel puțin anual în jumătate din locațiile în care se fac înregistrări ale nivelului mării. Insulele mici din Pacific se numără printre țările care se estimează că vor fi afectate cel mai grav de schimbările climatice. Răspunzând raportului, președintele Alianței Statelor Insulare Mici Fatumanava-o-Upolu III, dr. Pa’olelei Luteru a spus: „În timp ce oamenii noștri sunt strămutați din casele lor și angajamentele climatice nu sunt îndeplinite, industria combustibililor fosili se bucură miliarde de profituri. Nu pot exista scuze pentru această lipsă continuă de acțiune.”

Foto: Unsplash

Concentrațiile de dioxid de carbon din natură sunt, în momentul de față, cele mai mari din ultimele 2 milioane de ani. Temperatura Pământului este cea mai ridicată din ultimii 125.000 de ani. Chiar și în cazul în care se reduce emisia de gaze de seră, este foarte puțin probabil că nu va fi depășit pragul de 1.5 grade Celsius.

Până și liderii mondiali în net zero consideră că eforturile lor nu sunt suficiente

Marea Britanie este liderul mondial în ceea ce privește eforturile de a atinge net zero. Reprezentanții Marii Britanii spun că acest lucru nu este suficient, totuși. Progresele făcute de aceasta trebuie să fie mai ample, și mai rapide, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic. 

Noile observații trebuie să încurajeze abordarea unei atitudini proactive, totuși, spune dr. Friederike Otto, de la Imperial College, care au redactat acest raport. „Dacă ne propunem 1,5°C și atingem 1,6°C, tot este cu mult mai bine decât să spunem că, gata, este prea târziu, suntem sortiți pieierii, nici măcar nu am să mă mai obosesc să îmi dau străduința”, a spus acesta, pentru BBC News. „Și cred că ceea ce acest raport arată foarte, foarte clar este că există atât de mult de câștigat dacă vom continua să ne dăm toată străduința.”

Ce va duce la depășirea pragului de 1,5°C, și ce ar putea ajuta ca acest prag să fie atins ulterior?

Emisiile de carbon din infrastructura existentă de combustibili fosili, cum ar fi puțurile de petrol și conductele de gaz, sunt critice. Ele vor contribui masiv la depășirea pragului de 1,5°C, se arată în raport. Totuși, trecerea de 1,5C nu va reprezenta un capăt de lume, susține acesta. Depășirea, spun oamenii de știință, ar putea fi doar o „ temporară.”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Autorii crucialului raport ONU spun că sunt optimiști că se pot realiza schimbări dramatice rapid. Scăderea masivă a prețului energiei obținute din solar și eolian este un semn bun, conform acestora. Schimbările promovate de consumatori sunt extrem de importante. Adjustarea dietelor și stoparea risipei alimentare sunt extrem de importante. La fel este și trecerea la transportul cu emisii reduse de carbon. Toate acestea pot realiza reduceri semnificative ale emisiilor din multe sectoare.

Folosirea tehnologiei de captare a carbonului la scară largă, esențială. Net zero rămâne, totuși, baza

Autorii ultimului raport ONU recunosc, totuși, că asta implică eforturi suplimentare. Asta și în condițiile în care s-ar atinge ambițiile de net zero cât mai curând posibil. Va fi necesară, spun reprezentanții IPCC, utilizarea la scară largă a tehnologiei de îndepărtare a dioxidului de carbon. Activiștii de mediu consideră că aceste tehnologii nu sunt suficient de dezvoltate, la scară largă. Ele nu pot contribui suficient de rapid la schimbările care sunt necesare, afirmă aceștia.

Secretarul general al ONU a cerut țărilor semnatare să își devanseze planurile pentru zero net cu un deceniu. „Liderii țărilor dezvoltate trebuie să se angajeze să atingă zero net cât mai aproape de 2040, limita pe care toți ar trebui să urmărească să o respecte”, a spus acesta, într-un comunicat. India și China au anunțat planuri net zero pentru după 2050. El a făcut apel la acestea să încerce, și ele, să le devanseze cu un deceniu.

spot_img
Latest news
știri