23.1 C
București
miercuri, 21 mai, 2025

Europa, în fața unei veri extreme- Avertismentul experților germani

Studiul Institutului Max Planck arată că încălzirea Atlanticului de Nord prefigurează valuri de căldură intense, precum cele din vara istorică a anului 2003

Europa ar putea trece anul acesta printr-o vară excepţional de călduroasă, conform unui studiu bazat pe modele computerizate, publicat joi de Institutul german Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M), transmite DPA, preluată de Agerpres.

Conform studiului citat de G4 Media, valurile de căldură din Europa sunt deseori precedate de încălzirea Atlanticului de Nord, care se acumulează în prealabil timp de aproximativ 3 ani, ceea ce le permite experţilor să preconizeze din timp verile deosebit de călduroase.

Europa se îndreaptă spre o vară caniculară, arată simulările climatice ale cercetătorilor germani

Cercetători de la Universitatea din Hamburg au utilizat un model climatic creat de Institutul Max Planck pentru Meteorologie (MPI-M) pentru a realiza simulări ale climei europene între anii 1962 și 2022.

Printre scenariile analizate se numără și cele care evidențiază legătura dintre acumularea de căldură în Atlanticul de Nord și apariția verilor caniculare în Europa.

Studiul, publicat în revista Geophysical Research Letters, indică faptul că în Atlanticul de Nord are loc o acumulare semnificativă de căldură, ceea ce sugerează că Europa ar putea traversa o vară excepțional de caldă în acest an.

Prognozarea unor astfel de veri extreme este esențială atât pentru protejarea sănătății publice

Cercetătorii de la MPI-M atrag atenția că prognozarea unor astfel de veri extreme este esențială atât pentru protejarea sănătății publice, cât și pentru reducerea pagubelor.

În prezent, astfel de veri toride apar, în medie, o dată la zece ani.

Conform sursei citate, Europa s-a confruntat cu una dintre cele mai caniculare veri din istoria măsurătorilor meteorologice în anul 2003.

Latest news
știri