1.3 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

Asociația Bankwatch România critică decizia OMV Petrom de a extrage combustibili fosili din Marea Neagră

Acțiunile pot fi devastatoare pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc

Asociația Bankwatch România a reacționat în urma deciziei OMV Petrom de a extrage combustibili fosili din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră.

Prin vocea coordonatoarei campaniei de gaze fosile, Raluca Petcu, Bankwatch România atrage atenția autorităților române, dar și publicului larg, asupra urmărilor grave pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor ale unei investiții de o asemenea amploare.

Asociația Bankwatch România: ”Compania-mamă OMV Group (Austria) și-a declarat anterior sprijinul pentru Acordul de la Paris, dar în realitate acțiunile companiei de combustibili fosili nu sunt mai mult decât greenwashing”

În România, strategia lor este, de fapt, de a crește semnificativ exploatarea gazelor fosile. Începând din 2027, OMV-Petrom se așteaptă să extragă aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an în cadrul proiectului Neptun Deep, timp de cel puțin 20 de ani, așa cum reiese din documentele de evaluare de mediu, cu mult peste perioada în care sistemul energetic european ar trebui să renunțe la combustibilii fosili”, a declarat Raluca Petcu, coordonatoare campanie la Bankwatch România.

”Viața din Marea Neagră este în pericol! OMV Petrom și Romgaz tocmai au anunțat că încep exploatarea la adâncime a gazelor fosile din apele teritoriale ale României. Decizia e una catastrofală pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc, după cum o arată zeci de exploatări similare”, semnalează și Greenpeace România

Greenpeace România a avertizat astăzi, pe 21 iunie, că decizia OMV Petrom și Romgaz de a începe exploatarea gazelor fosile din apele teritoriale ale României reprezintă o veste devastatoare pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc.

Un articol publicat de Greenpeace România, intitulat „O nouă amenințare pentru Marea Neagră și litoral: exploatarea gazelor offshore”, evidențiază o problemă emergentă care afectează mediul marin și litoralul Mării Negre.

În articol se subliniază că explorarea și extracția gazelor offshore implică riscuri semnificative pentru mediu, inclusiv poluarea accidentală a apei și a aerului, impactul asupra biodiversității marine și distrugerea habitatelor fragile.

Aceste activități pot avea consecințe grave asupra vieții marine și pot afecta negativ economia și turismul litoralului românesc.

spot_img
Latest news
știri