Oamenii de știință au descoperit că deficitul de apă din India a avut un rol important în deplasarea, până acum misterioasă, a axei de rotație a Pământului, arată publicația India Today. Pomparea apei pentru irigații a dus la mutarea apei din subteran, și creșterea nivelului oceanelor.
Cercetătorii au estimat, pe baza noilor modele climatice, că exploatarea în exces a apelor subterane în India și SUA a dus la înclinarea Pământului cu aproape 80 de centimetri
Oamenii au pompat 2.150 de gigatone de apă din subteran, conform studiului citat, publicat în Geophysical Research Letters. Apa Aceștia arată că, mișcările importante ale apei pe planetă pot provoca schimbări în modul în care aceasta se rotește.
În acest caz, polul de rotație a plutit cu o viteză de 4,36 centimetri pe an, între 1993 și 2010
Acest lucru a dus la o înclinare a Pământului cu aproape 80 de centimetri spre est, au estimat oamenii de știință, pe baza noilor modele climatice.
O contribuție antropică importantă o are creșterea nivelului mării din cauza epuizării apelor subterane rezultată din irigare. „Polul Pământului a deplasat spre 64,16 grade E cu o viteză de 4,36 centimetri pe an în perioada 1993–2010, din cauza epuizării apelor subterane și a creșterii rezultată a nivelului mării”, se arată în studiu.
Ușoară deriva a polului nu va avea un impact asupra anotimpurilor, spun cercetătorii. Totuși, aceștia au avertizat că, pe o perioadă geologică mai lungă, aceasta ar putea avea un impact asupra climei.