Asigurătorii afiliați Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au anunțat deschiderea a peste 1.200 de dosare de daună, în urma pagubelor majore provocate de vijeliile din săptămâna trecută.
Furtunile au lovit puternic locuințele și afacerile: pagube majore și activități întrerupte temporar
Aproximativ 78% dintre daune au fost raportate la locuințe, cele mai frecvente probleme fiind acoperișurile smulse de vânt, pereții deteriorați, ferestrele sparte și inundațiile.
În plus, în jur de 10% din dosare vizează pagube înregistrate la proprietăți comerciale și industriale.
Halele, spaţiile de producţie şi magazinele au fost afectate de furtuni şi ploi torenţiale, unele suferind avarii majore care au dus la întreruperea temporară a activităţii, scrie Radio Eco Natura.
Fenomenele meteo extreme scot în evidență rolul vital al asigurărilor
”Aceste evenimente vin să reconfirme cât de importante sunt asigurările, într-un context în care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese şi mai intense, pe fondul schimbărilor climatice. Fenomenele meteo extreme, precum cele de săptămâna trecută, ne arată cât de vulnerabili putem fi în faţa naturii. În astfel de momente, asigurările nu doar că oferă protecţie financiară, dar şi sprijin şi predictibilitate, permiţând oamenilor şi companiilor să îşi revină mai rapid după o situaţie neprevăzută”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR, conform sursei citate.
Peste 4.200 de dosare de daună au fost deschise în primele cinci luni ale anului, cauzate de furtuni și inundații
Peste 4.200 de persoane și companii s-au adresat asigurătorilor membri UNSAR în primele cinci luni ale anului 2025 pentru deschiderea dosarelor de daună cauzate de furtuni și inundații.
Aproximativ 57% dintre dosare vizează locuințe, 25% autoturisme protejate prin polițe CASCO, iar 10% proprietăți ale companiilor.
Furtunile au provocat pagube semnificative la locuințe, bunuri, utilaje și culturi agricole, iar numărul dosarelor este așteptat să crească după recentele evenimente.
În 2024, despăgubirile pentru astfel de daune au depășit 78 milioane lei, valoare în creștere. Specialiștii UNSAR subliniază importanța asigurărilor pentru protecție financiară în fața fenomenelor meteo extreme.