12.8 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Aproape 70% dintre pădurile montane se mută sus pe munte

Tehnologia de teledetecție arată că 70% din acoperirea copacilor s-a mutat în sus între 2000 și 2010. Liniile arborilor de munte se ridică drept răspuns la criza climatică, a constatat un studiu.

Oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie de Sud din Shenzhen, sunt cei care au făcut studiul. Ei au folosit teledetecția pentru a cartografia cele mai înalte puncte de acoperire a copacilor de pe munți. Au descoperit că 70% din liniile arborilor de munți s-au mutat în sus între 2000 și 2010. În medie, liniile copacilor s-au deplasat în sus cu 1,2 metri (4 ft) pe an. Dar schimbarea a fost cea mai mare în regiunile tropicale. Cu o creștere medie a altitudinii de 3,1 metri pe an. Și în toate regiunile au constatat că rata schimbării se accelerează. În total, cercetătorii au urmărit aproape 1 m km (620.000 mile) de linie copacilor în 243 de regiuni muntoase din întreaga lume. Liniile arborilor se deplasează uneori ca răspuns la activitățile umane, cum ar fi schimbările în utilizarea terenurilor. Cu toate acestea, în acest studiu, cercetătorii s-au concentrat pe liniile copacilor din zonele muntoase în buclă închisă. Acestea înconjoară chiar vârfurile munților și sunt în mare parte izolate de activitățile umane. Cercetătorii au descoperit că liniile arborilor se mișcau încă.

Liniile copacilor se îndreaptă în sus pe zona montană

Ceea ce demonstrează că sunt sensibili la schimbările climatice dincolo de influența umană. Nu este clar care vor fi consecințele mișcării liniei arborilor. Creșterea temperaturilor va spori creșterea peste nivelul limitei actuale a arborilor. Mai mulți copaci înseamnă că va fi îndepărtat mai mult carbon din atmosferă. De asemenea, ar putea extinde habitatele unor specii forestiere. ”Cu toate acestea, mișcarea în sus a liniilor copacilor reduce suprafața tundrei. Ceea ce pune speciile alpine în pericol de dispariție. Și poate afecta alimentarea cu apă a zonelor care se bazează pe ea. Liniile de arbori ale munților sunt indicatori importanți ai impactului schimbărilor climatice asupra ecosistemelor montane”. Au scris cercetătorii în revista Global Change Biology. „Munca noastră… Are implicații importante pentru biodiversitate, resurse naturale și adaptarea ecosistemelor într-un climat în schimbare.”

Latest news
știri