9.3 C
București
luni, 21 octombrie, 2024

Ce se ascunde în plămânii delfinilor? Descoperire îngrijorătoare despre poluarea cu microplastice

O nouă lucrare a descoperit că delfinii cu nas de sticlă expiră particule de microplastic.

Delfinii cu nas de sticlă din golful Sarasota din Florida și golful Barataria din Louisiana expiră fibre microplastice. O nouă cercetare publicată în PLOS One a demonstrat acest lucru, potrivit Phys.

Microplasticul s-a răspândit pe toată planeta. Poate fi găsit pe uscat, în aer și ciar în nori. Estimările spun că aproximativ 170 de trilioane de bucăți de microplastic se află doar în oceane. Studiile au confirmat de asemenea că fauna este expusă la microplastice prin mâncare și respirație.

Noua cercetare a constatat că particulele de microplastic expirate de delfini (Tursiops truncatus) sunt similare ca compoziție chimică cu cele identificate în plămânii umani. Nu se știe încă dacă delfinii sunt expuși la mai mulți dintre acești poluanți decât oamenii.

Microplastice, detectate în respirația delfinilor

În cazul oamenilor, inhalarea microplasticelor poate provoca inflamații pulmonare. Acestea pot duce la probleme, inclusiv leziuni tisulare, exces de mucus, pneumonie, bronșită, cicatrici și posibil cancer. Având în vedere că și delfinii inhalează aceleași particule, și ei pot fi expuși acelorași probleme pulmonare.

Mai mult, din moment ce plasticul conține substanțe chimice care, la oameni, pot afecta reproducerea, sănătatea cardiovasculară și funcția neurologică, ținând cont că și delfinii sunt tot mamifere, microplasticele pot prezenta aceste riscuri de sănătate și pentru ei.

Studiul efectuat pe delfini îi ajută pe cercetători să înțeleagă impactul poluanților asupra ecosistemelor marine. De asemenea, specialiștii pot face corelații privind sănătatea oamenilor care trăiesc în apropierea zonelor costiere. Mai mult de 41% din populația lumii trăiește la maxim 100 km de coasta marină.

Eșantioanele au fost colectate de la delfini cu nas de sticlă în timpul evaluărilor de sănătate de capturare și eliberare efectuate în parteneriat cu Brookfield Zoo Chicago, Sarasota Dolphin Research Program, National Marine Mammal Foundation și Fundación Oceanogràfic.

Au fost luate probe din respirația delfinilor, iar analizele la microscop au demonstrat că există particule minuscule de microplastic, sub formă fibroasă.

spot_img
Latest news
știri