2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Exclusivitate Știrea Verde | Operatorii de transport din Delta Dunării au trecut la motoarele electrice și fac pasul către combustibilul cu hidrogen: Trebuie să ducem dezvoltarea către noua tehnologie cât mai puțin poluantă

Turismul din Delta Dunării începe să se ridice la valoarea rezervației biosferei, prin introducerea unor motoare prietenoase cu mediul care protejează ecosistemele extrem de sensibile ale regiunii.

În Delta Dunării, multă vreme s-a practicat un turism haotic. În anii trecuți, pe canalele din rezervație puteau fi văzute bărci de mare viteză care făceau slalom printre păsările care cuibăreau. Știrea Verde a prezentat cazul unei ambarcațiuni care a intrat direct într-un stol de pelicani.

Prin strădania oamenilor din deltă, dar și prin educarea turiștilor, celebrele excursii de o zi, în care oamenii plecau la 5 dimineața din București, ajungeau la 9 în Tulcea și vizitau până seara Delta Dunării s-au diminuat. Reprezentanții din industria turismului din deltă oferă pachete de mai multe zile, timp în care turiștii să se poată bucura în tihnă de frumusețile celui mai nou pământ al României.

De asemenea, operatorii turistici s-au adaptat și noilor tehnologii mai puțin poluante. În cazul pescuitului, aceștia folosesc bărci cu motoare electrice, care nu fac zgomot și sunt mult mai prietenoase cu mediul.

Ștefan Paul Ivanov, președintele Asociației operatorilor navelor de agrement și transport rapid: În prezent, în deltă, se face un pescuit cu motoare electrice. Oamenii s-au educat în ceea ce înseamnă exploatarea Deltei, dar și protejarea ei.

Sursă – Ștefan Paul Ivanov

Operatorii de transport din Delta Dunării au trecut la motoarele electrice și fac pasul către combustibilul cu hidrogen

Ținând cont de faptul că progresul tehnologic a fost unul uriaș în ultima perioadă, Ștefan Paul Ivanov ia deja în considerare ca firma de transport pe care o conduce, Travel Delta Star, să folosească, în viitor, motoare cu combustibil pe hidrogen.

Ștefan Paul Ivanov: Sunt adinistratorul unei societăți de transport în Delta Dunării. Deja ne gândim la folosirea de combustibil cu hidrogen. Am făcut cercetări în acest sens. Trebuie să ducem dezvoltarea către noua tehnologie cât mai puțin poluantă.

Turiștii au înțeles la rândul lor că nu poți să simți frumusețea deltei cu mulți cai putere și cu mult zgomot. Mergem cât mai ușor, pentru a îmbina vizualul cu auditivul. Cei mai mulți conducători ai ambarcațiunilor sunt ghizi autorizați. Ei încep să povestească tot ce este reprezentativ pentru Delta Dunării. La un moment dat, se opresc motoarele și se aude zgomotul naturii, care îi încântă pe turiști.

Pe calea navigabilă, pe Dunăre, unde curentul este foarte puternic se merge cu combustie internă. Pe alte zone se merge cu motoare electrice, care își fac treaba foarte bine.

Având în vedere că Delta Dunării este o rezervație a biosferei, este imperios necesar să beneficieze de cea mai mare atenție, iar eventualele derapaje care ar putea pune în pericol ecosistemele să fie drastic taxate de către autorități. Introducerea unor motoare prietenoase cu mediul aduce deltei un plus în ceea ce înseamnă turismul de calitate și protecția ecosistemelor.

spot_img
Latest news
știri