8.7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

România accelerează tranziția spre neutralitatea climatică înainte de 2045

Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice include 89 de măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea ponderii surselor regenerabile în consumul de energie

Comisia Europeană a publicat Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice (PNIESC) al României, transmite Agerpres.

Ministrul Energiei: ”Acest plan reflectă angajamentul nostru de a deveni neutri din punct de vedere climatic înainte de 2045 şi de a contribui la un viitor mai sigur, mai competitiv şi mai verde pentru România şi Europa – în această ordine de priorităţi”

România se află acum printre ţările din Uniunea Europeană care au transmis în variantă finală Planurile Naţionale în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Astfel, ne îndeplinim o obligaţie europeană importantă şi facem un pas hotărât în lupta împotriva schimbărilor climatice, fără a face compromisuri de la obiectivele energiei sigure, accesibile şi competitive pentru toţi românii şi mediul privat românesc. Am ridicat standardele şi ne-am asumat ţinte ambiţioase, printr-o viziune de dezvoltare sustenabilă care integrează tehnologii inovatoare şi investiţii masive în energia regenerabilă”, a declarat, în comunicat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Planul include 89 de politici şi măsuri suplimentare care vizează creşterea ponderii surselor regenerabile de energie (SRE), reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) şi implementarea unor soluţii inovatoare în toate sectoarele economice. Scenariul ”With Additional Measures” (WAM), propus în acest plan, prevede ţinte mai ambiţioase decât cele stabilite anterior”,  se arată în comunicatul publicat de minister, potrivit sursei citate. 

Unul dintre obiectivele PNIESC este atingerea neutralităţii climatice înainte de 2045

Printre obiectivele-cheie ale PNIESC se numără reducerea emisiilor nete de GES cu 85% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, şi atingerea neutralităţii climatice înainte de 2045, devansând astfel termenul anterior stabilit pentru anul 2050.

De asemenea, până în 2030, România îşi propune ca 38% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, având ca principale motoare energia eoliană, solară şi biomasa​.

spot_img
Latest news
știri