8.7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Substanțe chimice pentru totdeauna (PFOA și PFOS) au fost găsite în 99% din apa îmbuteliată din întreaga lume

O cercetare a constat prezența substanțelor chimice pentru totdeauna în 99% din probele de apă îmbuteliată de pe patru continente.

Moleculele toxice încă persistă în ​​apa de la robinet, dar și în cea îmbuteliată. Analiza apei potabile din 15 țări de pe patru continente arată prezența acidului perfluorooctanoic și a sulfonatului de perfluorooctan (PFOA și PFOS) în peste 99% din apa îmbuteliată prelevată din Asia, Europa, America de Nord și Oceania, pitrivit IFL Science.

PFOA și PFOS sunt substanțe chimice pentru totdeauna cunoscute generic și sub numele de PFAS. Acestea sunt utilizate în mod obișnuit în industrie datorită proprietăților lor neobișnuite. Ele pot face materiale rezistente la pete, dar și la foc. Foarte important, PFAS nu se degradează în natură. Asta duce la acumularea lor în mediu și în special în sursele de apă.

Cercetarea de față a demonstrat de asemenea prezența PFAS în apa de la robinet. Totuși, există diferențe semnificative între zonele de unde s-au prelevat probe. În Birmingham (Marea Britanie) prezența PFAS în apa de la robinet e mai scăzută, de exemplu, decât în Shenzen (China).

Ceea ce oamenii trebuie să știe e că filtrarea sau fierberea apei pot elimina 50-90% din PFAS.

„Descoperirile noastre evidențiază prezența pe scară largă a PFAS în apa potabilă și eficacitatea metodelor simple de tratament pentru a reduce nivelurile acestora. Fie utilizarea unui simplu ulcior de filtrare a apei, fie fierberea apei elimină o proporție mare din aceste substanțe”, a declarat coautorul studiului, profesorul Stuart Harrad de la Universitatea din Birmingham.

Substanțe chimice pentru totdeauna (PFOA și PFOS) au fost găsite în 99% din apa îmbuteliată din întreaga lume

Studiul a arătat că apa minerală naturală a avut concentrații mai mari de PFAS în comparație cu apa purificată. Concentrațiile au fost sub nivelurile recomandate pentru sănătate. Totuși, concluzia este una clară: PFAS sunt răspândite peste tot în mediu.

„Conștientizarea sporită cu privire la prezența PFAS atât în ​​apa de la robinet, cât și în cea îmbuteliată poate duce la alegeri mai informate de către consumatori, încurajând utilizarea metodelor de purificare a apei”, a adăugat coautorul Yi Zheng, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie de Sud.

Există metode de a elimina PFAS din apa potabilă. Acestea sunt destul de ieftine dacă guvernele decid să acționeze. Dar cel mai important lucru e ca poluatorii să înțeleagă riscurile și să nu mai răspândească substanțe chimice pentru totodeauna în mediu.

spot_img
Latest news
știri