3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Pumele din Los Angeles și-au schimbat comportamentul și au devenit animale nocturne, din cauza oamenilor

Leii de munte din jurul orașului Los Angeles au devenit nocturni, din cauza oamenilor care ajung în habitatul lor.

Pumele din Los Angeles au devenit din ce în ce mai active noaptea. Schimbările de comportament s-au datorat oamenilor care fac sport în habitatul lor, potrivit Live Science.

Locuitorii merg tot mai mult în teritoriul pumei (Puma concolor) pentru activități recreative. Acestea includ drumeții, alergare și ciclism.

Pumele, cunoscute și sub numele de lei de munte, sunt în mod natural active în amurg și în zori, dar în locurile în care oamenii se angajează în activități recreative, felinele preferă acum orele de noapte, potrivit studiului, publicat pe 15 noiembrie în revista Biological Conservation.

„Această flexibilitate pe care o vedem în activitatea pumelor este ceea ce ne permite să împărtășim aceste zone naturale împreună”, a declarat autorul principal al studiului Ellie Bolas, doctorand care studiază leii de munte la Universitatea Davis din California.

„Leii de munte se adaptează pentru a putea conviețui împreună”, a adăugat ea.

Pumele din Los Angeles și-au schimbat comportamentul

Bolas și colegii săi au montat gulere GPS la 22 de pume din preajma Munților Santa Monica între, 2011 și 2018. Apoi au comparat activitatea leilor de munte cu activitatea recreativă umană înregistrată pe platforma online Strava.

Cercetătorii au descoperit că leii de munte care trăiesc în zone cu activitate recreativă crescută și-au schimbat timpul de activitate de la zori la noapte – când activitatea umană era la cel mai scăzut nivel, potrivit studiului. Acest lucru sugerează că s-au adaptat pentru a evita oamenii.

Studiile anterioare au sugerat că mamiferele din întreaga lume devin din ce în ce mai nocturne ca răspuns la activitățile umane. Prădători precum pumele fac tot posibilul pentru a evita oamenii.

În prezent, pumele care trăiesc în jurul Los Angeles-ului se confruntă cu multe amenințări. Putem enumera drumurile aglomerate, incendiile, expunerea la rodenticide, diversitate genetică scăzută și habitatul fragmentat. Acum, autorii studiului au remarcat că activitățile noastre recreative sunt un alt potențial factor de stres pentru feline.

spot_img
Latest news
știri