Sursa foto Pixabay
Sursa foto Pixabay

Luna cadourilor este în plină desfășurare. Dacă nu v-ați hotărât încă ce să cumpărați celor apropiați, aflați că puteți opta pentru un dar de efect, care să aparțină viitorului și să fie în acord cu normele de mediu. Când spunem acest lucru ne referim la cunoscutele gadget-uri de care s-ar bucura oricine, dacă le-ar găși sub bradul de Crăciun. Dacă veți avea răbdarea și curiozitatea, cu un simplu click, veți întră în patria sustenabilității redată de câteva obiecte uzuale, realizate din materiale eco. Începând cu deja cunoscutele tastaturi și mouse-uri din bambus, oferta de pe piață mai include pixuri, USB-uri, cabluri de încărcare, căni, suporturi pentru telefoane și chiar căști confecționate din paie de grâu. Și n-ați văzut tot! Se pare că oferta de agende și notebook-uri din hârtie de piatră este la mare căutare, zilele acestea. 

Hârtia din piatră este o hârtie mai rezistentă și mai durabilă decât hârtia obișnuită. Această inovație în industria papetăriei este obținută din 80% carbonat de calciu și 20% polietilenă de înaltă densitate.

Cadourile eco friendly, la căutare. Cum se obține hârtia de piatră?

Se estimează că aproximativ 4% din scoarța pământului este alcătuită din carbonat de calciu. Acesta se găsește în roci  aproape în stare pură, sub formă de calcar. Așadar, 80% din componența hârtiei este piatră sfărâmată. 
La rândul ei, polietilena de înaltă densitate este un material termoplastic (de exemplu: PET-urile). Această devine lichidă în jurul temperaturilor de 110-130 grade Celsius. Avantajul este că se poate topi, răci, iar apoi poate fi repetat procesul fără pierderi semnificative de material. Odată devenită lichidă, polietilena poate fi prelucrată în nenumărate produse. În producția de hârtie se utilizează o rășină din această polietilenă de înaltă densitate, rășină obținută din reciclarea PET-urilor și încălzirea lor până ajunge sub formă lichidă. Odată obținute aceste două substanțe, ele sunt combinate într-un cuptor, iar în urma prelucrării se obține hârtia din piatră. Așadar, acest produs nu implică alte resurse naturale și implică un consum scăzut de resurse.