Ministerul Energiei va lansa în martie două proiecte în domeniul energiei verzi, în valoare de peste 800 de milioane de euro, cu finanţare din Fondul pentru modernizare.
După primirea, analizarea şi, după caz, integrarea propunerilor din piaţă, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie.
Intenţia este ca, la 1 martie, să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile.
Ministerul Energiei continuă demersul strategic pentru stimularea investiţiilor în energie verde, după finalizarea apelului destinat autorităţilor locale
”În luna martie, vom lansa aceste două apeluri, cu un sprijin de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producţie şi autoconsum din producţia de energie solară, eoliană şi hidro. Toate aceste investiţii înseamnă locuri de muncă, competitivitate pentru mediul privat românesc şi facturi mai mici la energie pentru toţi românii, pe termen lung. În perioada următoare, aşteptăm din partea potenţialilor beneficiari orice sugestii de îmbunătăţire a ghidurilor de finanţare, pentru a putea lansa în luna martie o nouă competiţie de succes pentru România”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, potrivit Economica.net.
Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815 milioane de euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 de milioane de euro per beneficiar
Ajutorul de stat se concentrează pe facilitarea noilor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile și este acordat investițiilor destinate generării de energie electrică din surse precum eoliană, solară sau hidro.
Unul dintre cele două apeluri încurajează în mod deosebit producția de energie verde destinată autoconsumului, cu un prag minim de 70% din energia produsă.
Proiectele selectate beneficiază de o perioadă de implementare de 3 ani începând de la semnarea contractului de finanțare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2029.