14.9 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Schimbările climatice stresează animalele de la zoo

Tot mai multe animale din grădinile zoologice suferă din cauza schimbărilor climatice.

Schimbările climatice au afectat animalele de la Grădina Zoologică din Antalya, potrivit Daily Sabah.

Temperaturile neobișnuit de ridicate din noiembrie, cele mai mari din ultimii 53 de ani, au provocat stres în rândul acestora. Efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai evidente. Condițiile prelungite de vară au perturbat tiparele obișnuite de hibernare ale animalelor, impactând echilibrul lor biologic.

În Antalya temperaturile ajung în jurul valorii de 22 de grade Celsius în ianuarie. Animale precum urșii și țestoasele, obișnuite să se pregătească pentru hibernare în decembrie, se trezesc comportându-se ca primăvara. Anii trecuți, ele intrau într-o fază mai liniștită, reducând obiceiurile alimentare chiar și fără hibernare profundă. Comparativ, anul acesta au rămas active și au prezentat semne de stres.

Aygül Arsun, medic veterinar șef la Grădina Zoologică și Parcul Natural din Antalya, și-a exprimat îngrijorarea față de comportamentul modificat al animalelor, declarând:

„Nu simt nevoia să mănânce, se mișcă mai puțin. Obișnuiau să se retragă în zonele lor de iarnă. Cu toate acestea, anul acesta sunt active, de parcă ar fi primăvară, a spus ea.

Schimbările climatice afectează animalele

Vizitatorii grădinii zoologice, precum Oktay Günay din Germania, au observat tendințe similare la animale din întreaga lume, din cauza condițiilor meteorologice extreme.

„Avem urși polari într-o grădină zoologică din Germania. Nici ei nu pot hiberna. Este păcat că animalele din Antalya se confruntă cu aceeași problemă”, a spus el.

Datele meteorologice de la Direcția Generală de Meteorologie indică faptul că temperatura medie în Antalya pentru noiembrie 2023 a fost măsurată la 12,5 grade Celsius, făcându-l cel mai cald noiembrie din ultimii 53 de ani.

Ministrul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, Mehmet Özhaseki, a recunoscut gravitatea situației, declarând:

„Conform evaluărilor temperaturii din noiembrie, am experimentat cel mai cald noiembrie din ultimii 53 de ani. Temperatura medie a lunii noiembrie 2023 a fost măsurată la 12,5 grade, depășind temperatura normală cu o medie de 3 grade.”, a spus el.

spot_img
Latest news
știri