-1.1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Glaciolog: ”Aproape toți ghețarii din Groenlanda se retrag brusc”

NASA avertizează cu privire la încălzirea globală și creșterea nivelului mării

Groenlanda a pierdut în ultimele patru decenii cu 20% mai multă gheață decât se estimase anterior, transmite Biziday.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la NASA și publicat în revista științifică Nature arată că vasta calotă de gheață a Groenlandei s-a diminuat mai mult decât era estimat.

În ultimele patru decenii, gheața din Groenlanda s-a topit cu o mie de miliarde de tone mai mult decât se credea

Aproape toți ghețarii din Groenlanda se retrag brusc”, a declarat Chad Greene, glaciolog la NASA Jet Propulsion Laboratory și autorul principal al studiului.

Cauza eroziunii stratului de gheață din Groenlanda este atribuită creșterii temperaturilor globale generate de arderea combustibililor fosili.

Deși capetele ghețarilor sunt, în general, sub nivelul mării în fiorduri adânci, procesul de eroziune contribuie indirect la creșterea nivelului mării prin adăugarea de apă dulce.

Această apă influențează modelele climatice globale și sistemul de curenți oceanici din Oceanul Atlantic, având consecințe semnificative asupra temperaturilor pe ambele maluri ale acestuia.

Topirea rapidă a ghețarilor va accelera creșterea nivelului mării

Conform experților, retragerea stratului de gheață va accelera creșterea nivelului mării, iar în cazul unei topiri complete, acesta ar putea crește cu peste șapte metri.

Studiul subliniază că pierderile cauzate de aisbergurile desprinse și plutesc în mare sunt deja suficient de mari pentru a afecta circulația curentelor oceanice și distribuția energiei termice la nivel global.

Aceste aspecte sunt deosebit de importante pentru stabilitatea circulației de răsturnare a meridianului atlantic, care influențează clima în Europa și Marea Britanie și transportă substanțe nutritive esențiale pentru susținerea vieții oceanice.

spot_img
Latest news
știri