7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Noi măsuri pentru protejarea păsărilor din Dobrogea și prevenirea electrocutărilor

Specialiștii SOR, alături de Rețelele Electrice România, implementează măsuri de protecție pentru păsările sălbatice, după identificarea stâlpilor periculoși din rețelele electrice de medie tensiune

În 2024, specialiștii din echipa LIFE for Falcons a Societății Ornitologice Române au realizat un studiu în Dobrogea, o regiune esențială pentru populația de șoimi dunăreni din sudul României.

Scopul acestui studiu a fost evaluarea riscului de electrocutare și identificarea liniilor electrice periculoase pentru păsări, transmite Societatea Ornitologică Română.

Echipa a inspectat timp de două luni 3.764 de stâlpi de medie tensiune din teritoriile de cuibărire ale șoimilor dunăreni, constatând că 13.4% dintre aceștia aveau cel puțin o pasăre electrocutată.

Printre victime s-au numărat 28 de specii de păsări, majoritatea fiind corvide (72.9%) – coțofene și ciori grive, dar și berze, șorecari comuni, vânturei roșii, șerpari și un șorecar mare.

Deși nu au fost identificate victime din specia șoimului dunărean, având în vedere numărul foarte redus al perechilor din această zonă, reducerea riscului de electrocutare rămâne o prioritate importantă.

Reducerea riscului de electrocutare a păsărilor în Dobrogea implică izolarea stâlpilor periculoși

Rezultatele acestui studiu sunt esențiale pentru conservarea biodiversității și stau la baza dezvoltării unor măsuri de protecție eficiente, menite să reducă riscurile asupra populației de șoimi dunăreni din România, specie declarată periclitată și inclusă pe Lista Roșie,  atât în România, cât și în Bulgaria.  

Studiul a relevat faptul că stâlpii cu izolatoare orizontale și coronamente metalice sunt cei mai periculoși pentru păsări, având o rată de electrocutare semnificativ mai mare decât alte tipuri de stâlpi.

De asemenea, zona centrală a Dobrogei a fost identificată ca fiind regiunea cu cele mai multe victime, iar stâlpii din această zonă au fost desemnați ca având prioritate pentru izolare în cadrul proiectului internațional LIFE for Falcons, implementat în România de către SOR.

Un nou studiu va fi realizat în 2025

Pentru protejarea păsărilor sălbatice, SOR și Rețelele Electrice România au implementat măsuri de prevenire a incidentelor de electrocutare.

Astfel, protecția a inculs montarea a 1.000 de teci electroizolante pe rețelele electrice de medie tensiune din aria a 8 localități din județul Constanța, unde sunt amplasați cei 300 de stâlpi care au fost depistați ca fiind cei mai periculoși pentru păsări.

Montarea tecilor electroizolante a fost finalizată și izolarea rețelei electrice de medie tensiune în zona stâlpilor va fi urmată de un nou studiu în teren în 2025.

spot_img
Latest news
știri