7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Gunoiul ilegal al primăriei, filmat de localnici: sesizarea trimisă Gărzii de Mediu l-a ”cumințit” pe primar

Martorii au povestit că aceasta ar fi metoda prin care primarul din Cilibia ”rezolvă” gunoiul adunat din sat, pentru care percepe taxă lunară de la oameni

Primăria din Cilibia, o comună din județul Buzău, a decis că e mai ușor să facă pierdut gunoiul, dar să încaseze taxele.

Taxează legal, dar depozitează ilegal, până în momentul în care tehnologia îi ajută pe localnici să filmeze, sesizând, astfel, Garda de Mediu. Camionul primăriei din Buzău a fost filmat în momentul în care depozitează gunoi menajer pe câmp, gunoi acoperit cu pământ cu scop de ”nivelare a terenului”.

De asemenea, primarul din Cilibia, judeţul Buzău, este acuzat de câţiva localnici că încalcă legislaţia de mediu, groapa fiind ilegală, deșeurile fiind ”ascunse” prin acoperirea lor cu pământ.

Acumularea de gunoi s-a format la mai puţin de 200 de metri distanţă de zona locuită, spun martorii.

Gunoiul de sub preșul primăriei este plătit din taxele localnicilor

Martorii au povestit că aceasta ar fi metoda prin care primarul din Cilibia ”rezolvă” gunoiul adunat din sat, pentru care percepe taxă lunară de la oameni. Gunoiul este îngropat la 200 de metri de casele oamenilor şi aşa salvează nişte bani pe care i-ar fi dat la un depozit legal.

De asemenea, potrivit martorilor, camionul descarcă cel puţin o dată pe săptămână gunoaie în gropile de la marginea satului. Din cauza vântului, resturi din depozitul ilegal ajung uneori în sat şi se împrăştie pe tot câmpul.   

Conform primarului, gunoiul poate nivela un teren deteriorat

Explicațiile primarului nu au întârziat să apară, acesta recunoacând că gunoiul a fost descărcat la marginea satului. Cu toate acestea, primarul din Cilibia, Ion Enache (PSD), ar fi avut ca scop nivelarea unui teren deteriorat de cărămidarii de la periferie.

Ceea ce s-a aruncat acolo este un amestec de gunoi de grajd cu crengi, vegetale, nicidecum deşeuri reciclabile. Deşeurile au ajuns pe nişte terenuri degradate, din cauza celor care folosesc pământ pentru cărămida arsă, după care s-a acoperit şi nivelat”, a declarat Ion Enache, primarul din comuna Cilibia.  

Edilul a mai adăugat că depozitarea ilegală de gunoi în gropile cărămidarilor nu a durat mai mult de două luni, perioadă de care a avut nevoie pentru organizarea firmei locale de salubrizare şi care a fost neacoperită de un contract pentru depozitarea deşeurilor la o rampă autorizată.  

Există taxe, dar nu există pubele sau o banală mașină de gunoi

În momentul în care au apărut sesizările către Garda de Mediu, a apărut și amenda în valoare de 15. 000 de lei.  Mai mult, autoritățile au un ultimatum – două luni în care trebuie să ridice tonele de gunoaie îngropate la marginea satului şi să le transfere la un depozit legal.

Și, pentru că noțiunile de legalitate și gunoi par relativ noi pentru edil, primăria va trebui să le distribuie pubele localnicilor, prin firma înfiinţată şi să se doteze cu maşină de gunoi.

Sper să ne descurcăm pentru că serviciul de salubrizare trebuie să se autofinanţeze. Mai mult de cinci lei lunar, pe cap de locuitori, nu putem cere, iar din calcule a ieşit că ar trebui mai mult de 8 lei ca să ne ajungă. Va fi greu şi cu încasarea pentru că, din ce ştim din alţi ani, gradul de colectare a banilor de la abonaţi este sub 60 la sută”, spune primarul din Cilibia.

Latest news
știri