7.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Dunărea, sufocată de plastic: este nevoie de o monitorizare extinsă a cursului fluviului

Platforma InfoClima: ”Un studiu recent coordonat de Asociația Mai Mult Verde în cadrul programului Cu apele curate ne arată cum Dunărea transportă anual, în medie, aproape 100 de tone de plastic”

Cât plastic poartă Dunărea noastră? –  este titlul unui nou articol publicat de platforma InfoClima.

Articolul prezintă o analiză detaliată a raportului celor de la Mai Mult Verde, legat de poluarea masivă cu plastic a Dunării.

De la foliile subțiri la capace sau piese de electrocasnice rupte, toate aceste dovezi indică necesitatea unei supravegheri extinse a cursului fluviului și a unei evaluări a impactului deșeurilor asupra biodiversității.

Macroplasticul a fost în principal observat la suprafața apei, iar printre altele s-au identificat fragmente de folii subțiri sau ultrasubțiri, semitransparente și/sau poroase, fibre și granule.

Toate aceste constatări evidențiază un tablou îngrijorător, subliniind importanța nu doar a monitorizării, ci și a necesității drastice de a reduce poluarea plasticului, care în prezent pare omniprezentă

Programul Cu Apele Curate vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare.

Pentru a lupta cu un debit de 150 kg/zi de deșeuri din plastic, sunt necesare acțiuni extinse și menținerea lor pe termen lung, în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane.

Dunărea are nevoie de o monitorizare continuă

Având în vedere că valorile randamentului de transport anual al particulelor de plastic depind de debitul apei purtătoare și că anul 2022, în care au fost prelevate și analizate 80% dintre toate probele studiate, a fost un an secetos, cu debite sub medie, rezultatele studiului recomandă efectuarea unor măsurători similare în condiții de inundații cu debite semnificative, precum și creșterea numărului de măsurători pe secțiunile monitorizate. Altfel spus, este nevoie de o monitorizare continuă, de mai multe ori pe an, cu un număr mai mare de măsurători pe principalele secțiuni dintre afluenți, pentru a identifica evoluția dinamică a prezenței particulelor de microplastic în apa Dunării, a surselor acestuia și a măsurilor de ameliorare”, se arată în textul articolului.

spot_img
Latest news
știri